Главният изпълнителен директор на Unilever Пол Полман ще се оттегли

...
Главният изпълнителен директор на Unilever Пол Полман ще се оттегли
Коментари Харесай

Гигантът в потребителските стоки Unilever прави рокада на върха

Главният изпълнителен шеф на Unilever Пол Полман ще се отдръпна през януари след десетилетие отпред на колоса в продажбата на потребителски артикули. Той ще бъде завещан от Алън Джоуп - вътрешен кадър, който сега управлява най-голямото поделение на групата - продуктите за хубост и персонална грижа, оповестяват от компанията, представени от лондонският Times.

Заминаването на Полман, изтъкнат покровител на така наречен капитализъм с голям брой заинтригувани страни, който изисква от фирмите да осъзнаят по-широкото им влияние, е знак за края на една ера в Unilever.

Подобно на световни други групи за потребителски артикули, Unilever се пробва да остане съответстващ, защото усетите на хората и навиците за извършване на покупки се трансформират бързо, а онлайн извършването на покупки прекатурва продажбите на дребно.

Въпреки че търсенето на правоприемник стартира предходната година, известието идва единствено няколко месеца, откакто Полман изгуби основна борба с акционерите, обвързвана с концепцията за пренасяне на централата на Unilever в Ротердам. Целта на самодейността беше да опрости англо-холандската корпоративна конструкция и да сведе до най-малко последствията от идния Brexit.

 Unilever мести централата си от Лондон
Unilever мести централата си от Лондон

Компанията твърди, че повода за това не е Brexit

Според английски медии разногласието е предизвикал " ерозия на доверие " сред управлението и вложителите в компанията. " Това повдига въпроси за пригодността на някои лица, а точно основният изпълнителен шеф и ръководителят (на борда) ", споделя вложител, представен от Guardian.

Полман изпраща сполучлив интервал от съвсем десетилетие, в което акциите на Unilever набъбнаха с към 150% от 2009 година насам, надвишавайки над 2 пъти растежа на показателя FTSE 100 за този интервал.

54-годишният Джоуп прекарва цялата си кариера в Unilever. Шотланндецът се издига в корпоративната подчиненост с помощта на триумфите си на огромни разрастващи се пазари като Китай и Русия, както и Съединени американски щати.

" Това не е външно назначена " рок звезда ", която може да се трансформира в отчаяние за някои ", споделя анализаторът на RBC Джеймс Едуардс Джоунс.

" Г-н Джоуп е надълбоко предан на своята работа " и има навика да прави " дребни придобивания, което допуска, че това ще бъде методът на систематизиране на капитала ", изяснява Джоунс.

 Гигантът Unilever обърна тил на най-голямата договорка в корпоративната история
Гигантът Unilever обърна тил на най-голямата договорка в корпоративната история

Компанията отхвърли сливането с Kraft Heinz

Едно от най-важните решение на новия началник ще бъде дали да резервира амбициозните цели за увеличение на продажбите и маржа на облагите, които сложи Полман, малко откакто парира опита за придобиване от американския съперник Kraft-Heinz при започване на 2017 година

Полман се опитваше да потвърди на пазарите, че отхвърлянето на тази самодейност освен е верен ход, само че и че има рецептата за увеличение на продажбите и облагите на Unilever, което обичайно е мъчно постижимо в тази промишленост.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР