Главният изпълнителен директор на Thodex, Фарук Фатих Озер, е осъден

...
Главният изпълнителен директор на Thodex, Фарук Фатих Озер, е осъден
Коментари Харесай

Осъдиха основателят на турска крипто борса на 11,196 години затвор

Главният изпълнителен шеф на Thodex, Фарук Фатих Озер, е наказан на 11,196 години затвор за закононарушения, в това число измами и пране на пари.

Фарук Фатих Озер, основен изпълнителен шеф на основаната в Турция крипто борса Thodex, е наказан на 11,196 години затвор от турски съд за голям брой закононарушения, в това число машинация, управление на незаконна организация и пране на пари. Thodex беше най-голямата крипто борса в Турция, само че през април 2021 година ненадейно спря да действа онлайн, а Озер избяга в Албания.

Съдът в Истанбул осъди Фарук Фатих Озер на 11,196 години затвор за машинация на хиляди крипто вложители с повече от $2 милиарда, заяви Bloomberg на 8 септември.

Двамата му братя и сестри също получиха присъди за затвор. На Озер бяха повдигнати няколко обвинявания, като машинация при утежняващи условия, управление на незаконна организация и пране на пари.

Фарук Фатих Озер основа Thodex през 2017 година и избяга в Албания, откакто Thodex банкрутира през април 2021 година Турското министерство на вътрешните работи съобщи, че става въпрос за машинация при овакантяване на страната. Озер беше задържан в Албания през август 2022 година и екстрадиран в Турция през април тази година след дълъг правосъден развой.

Макар че общият размер на загубите за крипто вложителите остава незнаен, съгласно обвинителния акт на прокуратурата те се правят оценка на $13 милиона. Турските медии обаче оповестиха за загуби на потребителите в размер на $2 милиарда. Проучване на Chainalysis сподели, че цената на изгубената криптовалута в Thodex възлиза на $2,6 милиарда.

Падането на Thodex оказа съществено влияние върху крипто общността в Турция, увеличавайки контрола върху крипто фирмите и тържищата. Турция е изправена пред висока инфлация и обезценка на турската лира, само че криптовалутите не съумяха да обезпечат отдих на общността заради срутва на Thodex.

Източник: Bloomberg

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР