Главният изпълнителен директор на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих

...
Главният изпълнителен директор на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих
Коментари Харесай

Eвропейските страни може да се сблъскат с проблеми при запълването на газовите си хранилища преди зимата на 2023-2024 г.

Главният изпълнителен шеф на Международната организация за силата (МАЕ) Фатих Бирол предизвести за " вероятни проблеми при презареждането на газовите складове в Европа преди настъпването на зимата на 2023-2024 година ", съобщи ДПА.

" По наша оценка равнищата на запълняемост на газовите складове ще намалеят от 90 % на към 20 на 100 до февруари 2023 година ", отбелязва Бирол в изявление за италианския вестник " Република ", което е оповестено през днешния ден.

Главният изпълнителен шеф на МАЕ акцентира, че огромният въпрос, пред който ще се изправи Европа, ще бъде по какъв начин да възвърне запасите си до равнища от 80-90 % от потенциала на газовите складове през 2023 година

Според турския икономист фактът, че към момента са били налични газови доставки от Русия и това, че Китай е внасял по-малко полутечен природен газ от предстоящото, е помогнало на Европа да запълни запасите си през тази година.

През идната година обаче китайската стопанска система може още веднъж да ускори своя напредък и в Китай да се усили търсенето на природен газ, което би довело до повишението на цените на синьото гориво за европейците.

Бирол не чака да има съществени разстройства или спирания при обезпечаването на природен газ в Европа през наближаващата зима, защото газовите складове са запълнени на към 90 % от потенциала им.

Това количество би трябвало да стигне до февруари или март, в случай че няма обилни " нарушавания на доставките ", счита Фатих Бирол. Ако това се случи, то тогава " енергийната взаимност " сред европейските страни ще е от значително значение, безапелационен е основният изпълнителният шеф на МАЕ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР