Главният изпълнителен директор на Ferrari Бенедето Виня казва, че се

...
Главният изпълнителен директор на Ferrari Бенедето Виня казва, че се
Коментари Харесай

Ето защо автомобил може да струва 10 млрд. долара

Главният изпълнителен шеф на Ferrari Бенедето Виня споделя, че се надява един ден да продаде автомобил за 10 милиарда $. Той се майтапи, само че концепцията се базира на същински феномен в промишлеността: супербогатите клиенти са подготвени да заплащат извънредно високи цени, с цел да основат лична неповторима суперкола, споделя Инвестрор, цитирайки обява на Financial Times.

„ Това е фантазия... само че би била рисков разкош “, споделя Виня за изданието.

Доскоро опциите за персонализиране на коли като нов Rolls-Royce, Bentley или Aston Martin бяха лимитирани до избор като цвят на боята или тип на джантите и гумите.

През последните пет години нещата се трансформират: богатите купувачи са подготвени да харчат даже по-големи суми, с цел да вършат новите си коли извънредно персонализирани, от време на време даже избирайки сами да препроектират напълно дизайна.

„ Ако погледнете Bentley преди 20 години, можете да изберете своя цвят, кожа и гуми и всички са щастливи “, споделя Ейдриън Холмарк, някогашен основен изпълнителен шеф на Bentley, който стана началник на Aston Martin тази година. „ Сега не може да се разминеш единствено с това “.

„ Търсенето [на персонализиране] е голямо и може би повода е, че хората могат да изразят личната си хармония и желания “.

Този взрив на хиперперсонализиране е главен фактор за възходящата доходност на тези марки, да вземем за пример Ferrari и Bentley на VW, които могат да се погрижат за търсенето от богаташите.

Миналата година Ferrari бе толкоз печеливша, че усили прогнозите си за всяко тримесечие и означи рекордна чиста облага от 1,26 милиарда $ за годината, от които 460 млн. евро са пристигнали от по-високи цени поради персонализиране.

В същото време Bentley регистрира съвсем десетократен растеж на облагата от 2019 година до предходната година от 589 млн. евро вследствие на това, което компанията назовава „ смайващи “ равнища на разноски за персонализиране.

В Rolls-Royce – първокласния бранд на BMW, е основано настрана поделение, с цел да се оправи с настояванията за персонализиране. Те нормално подвигат разноските за автомобила, чийто стартови ценови нормално варират сред 270 хиляди до над 500 хиляди паунда, над 1 млн. паунда.

Една от най-популярните характерности на Rolls-Royce е нощно небе с дребни, регулируеми светлинки с оптични нишки, конфигурирани на тавана колата. Някои клиенти обаче желаят даже това да е по-персонализирано.

Един клиент е изискал бродерия, изобразяваща покритата с кратери повърхнина на Луната. Според Rolls-Royce това включва най-малко 250 хиляди обособени боцкам, заобиколени от 1183 фиброоптични „ звезди “. Друга двойка от Шанхай е поискала съзвездие, отдадено на щерка им, и е предоставила фотография на отпечатъците от стъпалата, с цел да се инкрустират върху бялото табло на колата.

Комисионите по поръчка са достигнали „ рекордни равнища... както по размер, по този начин и по стойност “, споделя шефът на Rolls-Royce Крис Бравунридж. Персонализирането постоянно изисква усилена работа, само че въпреки всичко носи на производителите на коли доста по-високи маржове.

Някои клиенти имат специфични претенции за външността на колата, с цел да пасва на персонализирания интериор.

В промишлеността се носят именити истории за цветове багра – от екипа на McLaren, изпратен в швейцарска хижа, с цел да улови точния колорит на изгрева върху снега, до инженера, който се връща във фабриката на Bentley в Крю с влака с лакирани нокти в стремежи от клиента колорит на розово.

Една от най-новите трендове са панелите и аксесоарите от въглеродни нишки. Като материал той е здрав, лек и доста безценен. Използван небоядисан, повърхността улавя светлината под разнообразни ъгли, с цел да сътвори ослепителен резултат.

„ Нашите клиенти се интересуват, тъй като е лек, само че и хубав “, споделя Виня.

Карбоново покритие – както от вътрешната страна, по този начин и извън, се възприема като различен метод да поставите персоналния си отпечатък върху автомобила, споделя той, добавяйки, че Ferrari е била сюрпризирана предходната година от известността на тази съответна алтернатива.

Компанията е трябвало да направи промени във веригата си за доставки, с цел да се оправи с търсенето, споделя той, добавяйки, че това би било немислимо преди пет години.

Един клиент на Bentley предходната година е похарчил 400 хиляди евро за замяна на огромни елементи от каросерията с въглеродни нишки, харчейки толкоз доста, че цената на автомобила се е удвоила.

Друг е изискал дървесина от личната му гора да бъде употребена в интериора на новото му Bentley – план, който в последна сметка подвига цената до над 2 млн. евро.

Във Ferrari някои клиенти даже сядат с дизайнери с „ базово “ транспортно средство – като модела SF90 за 375 хиляди паунда – и създават напълно нови форми на каросерията. Един клиент, от американска софтуерна компания, учи аеродинамиката и избира да проектира своя лична кола, направена от Ferrari.

Компанията споделя, че прави „ няколко “ спортни коли като тази годишно, при които клиентите създават собствен личен дизайн, основан на действителен модел. Цената е „ няколко милиона “.

Въпросът е за какво хората са се фиксирали върху скъпото персонализиране.

Производителите на коли са станали по-добри в посрещането на сходни условия, инвестирайки във вериги за доставки и профилирани екипи. Но има и нещо друго: редица ръководители споделят, че наклонността е по-изразена след пандемията.

„ Covid остави ясно обръщение – да го назовем YOLO (живееш единствено един път – бел.ред) резултат “, споделя Виня. „ В Италия споделяме carpe diem. Вие вършиме пари, можете да вършиме положителни вложения в акции, облигации, недвижими парцели, само че продължителността на живота ви е лимитирана, тъй че се и забавлявате “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР