Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн подчерта в

...
Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн подчерта в
Коментари Харесай

Филип Лейн от ЕЦБ: Икономическото възстановяване не е приключило, чака се силен растеж през 2022 г.



Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн акцентира в понеделник, че процесът на икономическо възобновяване в еврозоната не е приключен, като би трябвало да се чака " мощен напредък " през идната година.

" Предлагането не е в крайник " със забележителното търсене, произлизащо от по-бързото от предстоящото възобновяване, само че проблемите с доставките " значително ще бъдат отстранени “ през 2022 година ", уточни още той пред испанското издание El Pais, добавяйки, че разрешаването на тези проблеми също по този начин ще докара и намаляване на инфлацията.

Според него инфлацията в еврозоната ще намалее през идната година и ще остане слаба в средносрочен проект, повтаряйки по този метод главното обръщение на ЕЦБ, че високият растеж на цените е единствено краткотраен.

" Вярваме, че през идната година ще бъдат облекчени проблемите с доставките тесните, а цените на силата ще намалеят или ще се стабилизират ", сподели Лейн в изявлението за El Pais. " Настоящият интервал на инфлация е доста необикновен, краткотраен и не е симптом на хронична обстановка ".

В средносрочен проект инфлацията остава под задачата от 2% на ЕЦБ, означи Лейн и добави, че централната банка " би трябвало да бъде задоволително търпелива, с цел да не реагира прекалено ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР