Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев открои в

...
Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев открои в
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев би тревога: Опасна комбинация – COVID, 2 вида грип и още куп вируси

Главният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев открои в изявление за 24 часа заплахите, присъщи за сезона.

– Доц. Кунчев, лекари алармират, че педиатриите са цялостни с пациенти. Какви вируси върлуват сега?
– Това е неповторим сезон, защото се случва след пандемията. Сега всички вируси, които 2 година бяха потискани с помощта на коронавирус ограниченията, си възстановяват силите. В момента имаме едновременна рискова циркулация на Коронавирус, на два типа грип и на куп други респираторни вируси. При дребните деца преди всичко е респираторно-синцитиалният вирус. Той е много противен, защото визира бронхиолите – най-малките разклонения на дихателната система, и провокира тежки болести, които постоянно изискват болнично лекуване. При по-големите срещаме парагрипни, риновируси, метапневмо- и аденовируси. Така един коктейл от респираторни вируси циркулира измежду нас.

– За кои възрасти са най-опасни?
– Няма възраст, която е пощадена. Рискът е друг. Основният проблем са дребните деца и изключително тези, които постоянно боледуват. Вирусите са рискови и за хора с хронични болести. Всъщност не възрастта е толкоз основна, колкото самостоятелното положение. Ако са налице декомпенсирани тежки съпътстващи болести, несъмнено, че ще имаме по-голям риск от развиване на затруднения.

– Как да се предпазим от тези вируси?
– Това не е елементарно. Тъй като са рeспираторни, те доста дейно и елементарно се предават, бързо се популяризират. Но не сме безусловно безсилни. Най-лесно е против тези от тях, за които има ваксини. За страдание, става въпрос единствено за грипния вирус и то за някои варианти. Слава богу, тази година съответстват изцяло с включените във имунизацията и ваксинираните могат да са спокойни. За останалите вируси няма ваксини, няма и да има скоро. Те са прекалено много и прекомерно изменчиви. Но пък имаме опция, в случай че принадлежим към някоя рискова група, да ограничим контактите си. Изключително значима е положителната персонална хигиена – миенето на ръцете. При децата освен въздушно-капковият, само че и този път на пипане има значение за предаване на болестта. Носене на маски на публични места и там, където се събират доста хора. И в този момент по този начин го вършат хора, които знаят, че са по-рискови. Общото подсилване на организма включва доста неща – те наподобяват доста общопознати, само че в действителност са доста ефикасни. Започваме от каляването на организма и положителната физическа интензивност, уравновесеното хранене и не на последно място – приемането на разнообразни имуностимулатори. Това е сезонът, в който организмът се нуждае от тях. Слава богу, огромна част са напълно на растителна основа и нямат противопоказания. Може да се употребяват свободно от всички възрасти. Разнообразието е огромно, а и има доста потвърдили успеваемостта си през годините. Много е потребно през този сезон да подпомогнем малко организма и защитните му сили.

– Грипът също циркулира, неотдавна казахте, че пикът му ще е в края на януари – началото на февруари. Трябва ли да се тревожим?
– Не, с грипни епидемии се срещаме съвсем всеки сезон. Последните два бяха изключение, тъй като Коронавирус беше изтикал встрани всички други вируси. Сега влизаме в подобен. Колко ще е натоварен, ми е мъчно да кажа. Може да е малко по-интензивен на база на това, което се случи в другите страни, най-много в Южното полукълбо. Данните от Австралия и Нова Зеландия демонстрираха почти с една трета по-тежка от междинната зараза. В Северна Америка, където най-рано почна епидемията, регистрират по-рано начало с към три седмици. Това обаче не е индикатор за по-тежко и трагично протичане. Засега не откривам такива данни. Ще продължи да се покачва заболеваемостта, доста е евентуално пикът на епидемията да е при започване на февруари. Пак споделям, че той може да не е толкоз съдбовен. Много са надалеч данните за затрудненията и смъртността при най-тежкия грип от това, което се случваше при пандемията от Коронавирус.

– Колко по-ниска е смъртността от грипа спрямо Коронавирус?
– Около 4-5 пъти.

– Коронавирус към момента не си е отишъл, Китай още веднъж е залят от вируса. Може ли там да зародят нови мутанти и да чакаме нова вълна?
– Избягвам да върша прогнози. Не е изключено, само че е малко евентуално. Той – без значение дали в Китай, или някъде другаде ще продължава да основава нови разновидности, както и другите вируси. Това е тяхна специфичност, която им дава преимущество. Дали ще се стигне до обстановка, която да носи особени опасности, не мисля. Смятам, че отмина ерата на Коронавирус, в случай че не успее да извади някой необикновен вариант с невероятни качества, с доста тежко протичане и извънредно бързо предаване, само че е малко евентуално.

– В целия свят се приказва за постковид, дали някъде у нас се проучва информацията за броя и типовете на постковидните промени? И какво е лекуването?
– Опитваме се с някои от сътрудниците в катедрата по епидемиология, то и в международен мащаб виждам, че е мъчно. Не за друго, а тъй като постковидът е извънредно разнороден. Засяга всичко – няма система, която да не визира. От косопад, през затруднение на някои съществени болести – сърдечни, бъбречни, до психологични положения – бърза уморяемост, меланхолия, изнемощялост. Установяваме го на всички места. Няма компетентност, върху която да няма отражение. Усложненията са късни, дълги и мъчно се поддават на лекуване.

– Имаше концепция да се сътвори клинична пътека за постковидни болести, до каква степен стигна тя?
– Няма по какъв начин да се направи клинична пътека за нещо, което може да даде какви ли не отблясъци. Хората, които имат потребност от помощ, попадат в болница и се лекуват по някоя от другите съществуващи пътеки.

– На една конференция казахте, че здравното министерство ще насочи старания да разпространява изгодата от имунизациите най-много измежду групите на “интернет майките ” и здравно неосигурените. Разкажете повече за това.
– Интернет се обрисува като главния канал, по който хората получават лъжлива информация. Това не е нищо ново, единствено че нашите благоприятни условия там да присъстваме – да даваме информация, да отговаряме на въпроси, са лимитирани. Нямаме толкоз хора, нито механически благоприятни условия. Само че това е належащо. Виждам, че от ден на ден неправителствени организации се захващат с тази активност, което е отлично. В министерството пишем тактика за повишение на ваксиналния обсег, където желаеме да сложим и този въпрос. Той обаче е тематика за дълготрайна политика, не може да стане за месеци, нито за година-две. Идеята е да насочим напъните за идващия интервал от 5-10 година да се знае къде са тесните места.

– Кои са най-често търсените ваксини в този момент?
– Тази година ползата към грипната ваксина беше доста висок, чак изненада и вносителите, и нас ненапълно. Трета година внасяме по нашата стратегия, с която осигуряваме имунизации на хората над 65 година Те обаче свършиха за десетина дни. Много огромни бяха поръчките за имунизации при някои от персоналните лекари, те си получиха имунизациите, някъде даже бяха незадоволително. Това е радостно, че има подобен интерес. Всички би трябвало да знаят, че с имунизациите не е като с другите препарати. С имунизациите не може да кажеш “трябват ми ” и да отидеш да ги вземеш от склада. Те се създават по поръчка година и половина по-рано и няма по какъв начин внезапно да се внесат по-големи количества. Стремежът ни за следващата година е да увеличим това количество от 190 хиляди Тук опираме до схващане от страна на финансовото министерство, на ръководството на страната, че това е предпочитан въпрос. Това е стратегия, която би трябвало да бъде продължена, касае обновяването на имунизационния календар, включването на варицелната ваксина, тъй като до края на годината ще минат 30 хиляди случаите на варицела. Въвеждането най-вероятно на пневмококова ваксина отново за възрастните хора, тъй като това е най-честата причина за тежки пневмонии и гибел при тях. Има доста неща, които може да се създадат, всичко е обвързвано и със средства. Опитваме се да очертаем въпреки всичко значимите стъпки, с цел да може до година-две да се свърши работа.

– До персоналните лекари обаче е стигнала информация, че другата година програмата за противогрипните ваксини няма да бъде продължена. По думите ви очевидно въпреки всичко ще има ваксини?
– Това ще е злополука, в случай че се случи. Ние дълги години бяхме единствената страна в Европа, която нямаше такава стратегия и не осигуряваше на възрастните хора ваксини. От три години я имаме и в случай че позволим това да спре, би било огромен удар за тях. Не имам вяра, че ще се случи, нямам доверие, че има политик, който да каже: “Не, няма да се грижим за нашите родители, за нашите баби и дядовци ”. Така че ние сме подготвили програмата и остава единствено тя да бъде публично призната и в действителност да бъдат обезпечени средствата.

– Почти три години след началото на пандемията не би трябвало ли значимите хора в опазването на здравето да признаят грешките и слабостите на опазването на здравето у нас?
– Не знам дали има нещо за признание. Две години медиците устояха героичен и одобряваха рекорден брой хора. В самото начало по-мощни страни от нашата се сблъскаха с безусловно същите проблеми. Всички минахме по този път, и от лечебните заведения, и от РЗИ дадоха максимума, с цел да преминем през тази стихия допустимо по-леко.

– Смъртността остана една от най-високите, приказва се, че доста са непоставените страшни диагнози в този интервал? Как може да бъдат отстранени?
– Очевидно е висока смъртността, сравнявайки се с други страни. Все отново би трябвало да погледнем на какъв декор е записана тази смъртност.

К-19: 286 нови инфектирани, позитивните проби са 8,1%

286 са новите инфектирани с ковид през миналото денонощие, като от тях 60,84% са неимунизирани. Направени са 3525 теста – 303 PCR-а и 3222 антигенни, като позитивните проби са 8,1% (в безспорен брой 33 от PCR-ите и 253 от антигенните тестове) или с 1,7% повече от предходния ден. Общо доказаните случаи на COVID-19 от началото на пандемията до момента доближиха 1 291 834, като 3828 са дейните. Това демонстрират данните на Националната осведомителна система.

Излекуваните за последното денонощие са повече от новите случаи – 414 души, а общо оздравелите са 1 249 902-ма. Починалите са 7, като всички са били неимунизирани. Така общо жертвите на COVID-19 у нас се усилиха до 38 104.

Хоспитализирани са 358 души, което е с 11 пациенти повече от през вчерашния ден. Новоприетите в болница са 80, като от тях 81,25% са без имунизация. В интензивни отделения са 32-ма пациенти или с трима по-малко от предходния ден. Според единния информативен портал у нас ковид е установен при 26 285 медицински чиновници, с 4 нови случая през последните 24 часа.

Разпределението по области по сегашен адрес на новооткритите с позитивна проба е: Благоевград – 4; Бургас – 25; Варна – 19; Велико Търново – 6; Видин – 1; Враца – 3; Габрово – 7; Добрич – 0; Кърджали – 0; Кюстендил – 8; Ловеч – 3; Монтана – 3; Пазарджик – 10; Перник – 5; Плевен – 4; Пловдив – 18; Разград – 4; Русе – 12; Силистра – 5; Сливен – 14; Смолян – 4; София област – 2; София град – 91; Стара Загора – 16; Търговище – 0; Хасково – 3; Шумен – 11; Ямбол – 8.

Ваксинирани през последното денонощие са 198 души, като за множеството от тях това е трета или четвърта игла. Общо поставените ваксини у нас от 27 декември 2020 година до момента са 4 602 858, а 2 074 787 са със приключен имунизационен цикъл. 939 154-ма българи са с бустерна доза, а 66 585 души към този момент са си поставили приспособена ваксина.

Още за К-19

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР