Главният архитект на София Здравко Здравков разбрал от медиите, че

...
Главният архитект на София Здравко Здравков разбрал от медиите, че
Коментари Харесай

София търси сделка по казуса с небостъргача в Стрелбище

Главният проектант на София Здравко Здравков схванал от медиите, че прокуратурата е почнала следствие против него. То е поради отхвърли му да извърши правосъдно решение, с което да даде зелена светлина за построяването на небостъргач кв. " Стрелбище ". Инвеститор в плана и компанията НИКМИ, която завоюва едно от делата си против общината.

В правосъдното решение е записано, че Здравков би трябвало да издаде обстоен организационен проект за парцела, който ще разреши застрояването му. Това обаче не е направено и основният проектант беше санкциониран на два пъти поради несъблюдение на правосъдно решение - един път с 1000 лв. и един път с 13 000 лв.. Главният проектант за следващ път сподели, че в случай че извърши правосъдното решение, ще извърши един куп други престъпления.

" Това, което знам за следствието, го знам от медиите ", разяснява в понеделник Здравков.

Той напомни, че общинските съветници събраха сумата за заплащането на втората му санкция и че е подадено искане за оповестяване на правосъдното решение за незначително. В същото време текат и други каузи с вложителя.

Преговори

Здравков сподели още, че е допустимо да се реализира някакво съглашение с НИКМИ по въпроса. Инициативата за договаряния с вложителите била на кмета Йорданка Фандъкова и на общинския съвет. Миналата седмица е била първата среща с компанията. На диалога бил обсъждан вид да се откри различен терен за застрояване.

На основния проектант било предоставено да се пресметна каква би била разгърнатата застроена повърхност, която може да се построи на терена край бул. " България ". След това ще се търси общински терен с сходни параметри. Здравков обаче още веднъж посочи, че общината не е брокер на парцели и не разполага с безпределно доста благоприятни условия.

Теренът на НИКМИ е бил общински до 2006 година Фирмата го придобива след подмяна. По това време на него е разрешено застрояване, само че до 20 метра. В Общия организационен проект от 2009 година парцелът е предназначен за озеленяване. През 2014 година с решение на общинския съвет е признат обстоен организационен проект на кв. " Стрелбище ".

Имотът на НИКМИ обаче е изключен от неговия обсег, защото компанията е почнала процедура по правенето на независим проект за терена. Вратички в закона разрешават в този проект да се планува строителството на 150-метрова постройка. Този обстоен организационен проект не е придвижен от някогашния към този момент проектант на София Петър Диков. Компанията апелира и печели делото, което задължава сегашния основен проектант да задейства проекта.

Здравков официално започва процедурата, само че с решение на екокомисията в общинския съвет то е спряно. Мотивът е, че в парцела има 61 дървета.

Отпор против разпоредбите за рекламата

Другата " борба " на основния проектант се обрисува още веднъж с бизнеса, само че този път с рекламния. И рекламодатели и компании, предоставящи рекламни услуги, имат забележки към промените в наредбата за рекламата и преместваемите обекти. Според Здравков тя цели да вкара ред в града, който сега приличал на битпазар. Затова се предлага изчистването на рекламата от историческия център на града, както и по-малки размери и по-големи отстояния сред билбордовете в останалите елементи на столицата.

Здравков чака сериозен отпор и предвижда доста тежко разискване на текстовете в общинския съвет. " Ако не проявим воля в този момент, ще се радваме на този образен звук дълго ", разяснява архитектът.

Планове

Общината е задвижила и смяна на Общия организационен проект, обвързвана с бъдещото развиване на мрежата на метрото. Става въпрос за продължението на линията, която сега стига до " Младост 4 ", към Околовръстния път при " София кръг мол ".

Там метрото би трябвало да се свърже със Симеоновския въжен превоз, който също ще бъде продължен. Трасето му ще стига северно от Околовръстното шосе, преминавайки над комерсиалния център в региона. Сегашната първа станция на лифта, ще стане междинна, изясни Здравков.

Плановете за това уголемение на метрото обаче към момента са надалеч от реализиране. По същия метод стои и концепцията втората линия на метрото, която стига до бул. " Черни връх " и ул. " Сребърна ", да бъде продължена в посока Студентски град.

За към момента далечното бъдеще е и отклонението на непостроената още трета линия към кв. " Слатина ", а от там към бул. " Цариградско шосе " и комерсиалния център The Mall.

Най-реалистично към този миг е удължаването на първата линия на метрото в " Люлин ". Идеята е тя да стигне до Околовръстното шосе, където да бъде изработен огромен буферен паркинг.

Конкурси

Тази година общината стартира или следва да открие и няколко архитектурни състезанието, с цел да се промени образът на основни места в града. Вече върви състезанието за пространството към Централна гара. Според Здравков този регион има огромен капацитет за развиване и има преимущества пред желаните от вложителите южни територии. Сред плюсовете на мястото са, че е на 15 минути пешком от историческия център на града, а в това време цените на парцелите към гарата са доста по-ниски.

Предстои и оповестяването на състезанието за пространството към " Св. Неделя ". Основната цел е то да бъде изчистено от коли и да прави връзка с Ларгото и Градската градина.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР