Главният архитект на София Здравко Здравков молил с 6 писма

...
Главният архитект на София Здравко Здравков молил с 6 писма
Коментари Харесай

Главният архитект на София 6 пъти пращал писма до районите да махнат незаконни павилиони

Главният проектант на София Здравко Здравков молил с 6 писма 24-те региона в София да вършат инспекции и да отстраняват противозаконни преместваеми обекти. Това се е случило в интервала от септември 2020 година до 29 януари тази година, когато е пратено последното писмо. Това стана ясно на изключително съвещание на архитектурната и икономическата комисия към СОС.
Още по тематиката
На него бяха изслушани основният проектант на София Здравков Здравков, кметът на регион " Триадица " Димитър Божилов и шефът на Столичния инспекторат Веска Георгиева по отношение на случая със починалото 16-годишно момче от токов удар, до момента в който пресича бул. " Гешов ".

На съвещанието е бил поканен да участва и представител на " ЧЕЗ Разпределение България " АД. Оттам обаче са изпратили писмо със мнението им и показват, че няма нови обстоятелства и условия, които биха могли да бъдат предоставени на вниманието на съветниците. В мнението се показва, че към мрежата на ЧЕЗ има присъединени два павилиона и количка за палачинки. Както към този момент стана ясно компанията акцентира, че не е изграждала уреди от електромера до обекта. При присъединението клиентът е заявил пред ЧЕЗ, че построените от него уреди след електромера подхождат на условията за сигурност и техническите правила. " ЧЕЗ Разпределение няма пълномощия на конторлен орган, който да инспектира непозната инфраструктура след границите на благосъстоятелност на енергийните уреди, няма пълномощия да проверява законността на обектите, в случай, че има удостоверение за разполагането им от общината ", се споделя още в позицията на ЧЕЗ.

Относно " Орехчето " - павилионът, който е захранван от оголения кабел , за който се допуска, че е предизвикал гибелта на момчето, основният проектант инспекция на регион " Триадица " открива, че той е противозаконен през април 2018 година и оттова изпращат в НАГ констативен акт. След това шефът на болница " Св. Иван Рилски ", на чиято територия се намира обекта, изпраща писмо до началника на ДНСК какви дейности би трябвало да се подхващат за легализиране на обекта. После от ДНСК връщат преписката на регион " Триадица " за нова инспекция на обекта на място.

" През юни 2018 година НАГ връща за промяна констативния акт заради сбъркано правно съображение . Оттогава до ден сегашен ние нямаме поправен констативен акт, с цел да издадем заповед за унищожаване. След случая сме дали 7-дневен период на регион " Триадица " да приключи процедурата, както и да уточни съответните чиновници, които не са спазили условията, с цел да им бъде наложена санкция от 1000 до 5000 лева ", изясни арх. Здравков.

Той още веднъж изясни, че съображение за свързване на павилиона е служебна записка, подписана със запетая от някогашния основен проектант на " Триадица " Иван Шишков, който предходната седмица подаде оставка. Същите нередности са установени и за прилежащия павилион, който е установен като противозаконен през април 2018 година Поради същата неточност обаче документите са върнати за промяна на региона, след което повече не са постъпвали назад в НАГ.

Относно трите обекта на тротоара - за единия, който е за продажба на безалкохолни питиета, е открито, че не е подложен на посоченото в утвърдената скица място. Такова разминаване е открито и за павилион за вестници, по отношение на количката за палачинки пък е открито, че правното съображение за слагането й е изтекло през 2017 година И за трите обекта текат процедури по издаване на заповеди за унищожаване.

Арх. Здравков е изпратил ново писмо до всички региони за инспекции и за изтъкване на чиновници за наказване .

Освен това ще се образува работна група за смяна в наредбата за комерсиалната активност , която да разреши по-бързото унищожаване на противозаконни обекти.

Кметът на " Триадица " Димитър Божилов още веднъж изясни, че при встъпването си в служба е изискал от всички началници на отдели да му показват всички незабавни преписки. Служителят, който е водил преписката за премахването на двата павилиона в двора на болница, обаче е бил в майчински, а началникът на отдела - в дълъг болничен, като се е върнала на работа " след първата вълна на пандемията ". Божилов посочи, че преди 4-5 месеца са изпратени констативни актове в НАГ за унищожаване на противозаконни обекти, само че към момента не са получили отговор от НАГ.

На въпрос за какво не са давани отговори на шестте писма на основния проектант Божилов отговори, че е взел ограничения сходно нещо да не се повтаря, както и че като шеф ще предприеме съответните дисциплинарни санкции.

Количката за палачинки не работи от август 2020 година Преди това Столичният инспекторат е съставял три акта на притежателя, посочи шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР