Главният архитект на София Здравко Здравков е разрешил проектирането на

...
Главният архитект на София Здравко Здравков е разрешил проектирането на
Коментари Харесай

22 етажа, 34 дка: Нов небостъргач никне на пъпа на София

Главният проектант на София Здравко Здравков е разрешил проектирането на поредна доста висока постройка, заяви уеб сайтът CityBuild. В този случай тя ще се появи в необятния център на столицата- на самото кръстовище на бул. „ Тодор Александров “ и ул. „ Опълченска “ в регион „ Възраждане “, директно до един от входовете на метростанция „ Опълченска “.

Според кадастъра теренът на бъдещото строителство е близо 2,2 дка и е частен, а предназначението му е „ за административна постройка, комплекс “. Съгласно Общия организационен проект на София зоната, в която са намира той, е Зона на новия настоятелен център (Ц1). В нея разрешенната оптималната компактност на застрояването е 85 на 100, оптималният коефициент на активност е 12, а наложителното озеленяване е 15 на 100

На 26 ноември м.г. Здравков утвърждава промени в подробния проект на мястото и преотрежда имота за „ смесено предопределение, търговски площи и подземни гаражи “. Само месец по-късно той издава виза за планиране на смесена постройка с 5 подземни равнища за гаражи. Визата е издадена на 28 декември м.г., сред почивните дни за Коледа и Нова година. 

Бъдещата постройка към този момент разполага и със уебсайт, посредством който парцелите в нея се продават. От уеб страницата излиза наяве, че тя ще е висока близо 70 метра, като ще има 22 етажа. Разгънатата й застроена повърхност ще е близо 34 дка, от които 11,1 дка ще са жилища, а 8,2 дка ще са за офиси. Отделно в постройката ще има магазини и ресторант. Предвидените паркоместа са 183 бр.

Въпреки че в София отвред валят апели Столична община да спре презастрояването, това е следващата виза за планиране или позволение за градеж на висока постройка, които основният проектант издава единствено през последните месеци.

В края на 2023-а Здравков позволи построяването на цялостен нов комплекс в терена на някогашния ИПК „ Родина “ на бул. „ Цариградско шосе “. Там следва да се построят 7 кули с височина по 75 метра.

Изменението на проекта и издаването на визи за планиране на комплекса минаха също толкоз стремително през м.г., като самите дати на придвижване и издаване на документите са впечатляващи. Заповедта, с която Здравков утвърждава изменението на проекта за регулация и застрояване на парцелите, е издадена на 7 ноември 2023 година, а визите за планиране са утвърдени на 12 декември 2023 година

Само на километър от този терен Здравков издаде виза за планиране на други две здания с височина 50 метра в терен, който се намира до разклона към летището. В момента мястото се употребява за паркинг на издигнати преди доста години бизнес постройка и хотел.

Голямо неодобрение към този момент провокира и планът за висок билдинг в извънредно интензивно застрояващата се южна част на София към Зоопарка. За задачата основният проектант издаде градоустройствена заповед, с която разреши изменение на индикаторите за застрояване на няколко терена и обединяването им в един с величина над 3,7 дка.

Със заповедта се трансформират устройствените индикатори и от позволено застрояване в дребните терени до 10 м. в новият УПИ към този момент се позволява градеж на 60-метрово здание (около 20 етажа) и на още едно до 30 метра. След окончателното утвърждение новото строителство ще се осъществя на кръстовището на бул. „ Филип Кутев “ и „ Симеоновско шосе “.

Инфо: narod.bg

 

Тагове: CityBuild Здравко Здравков Възраждане Опълченска небостъргач
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР