Главните електропроводи до град Гома в източната част на Демократична

...
Главните електропроводи до град Гома в източната част на Демократична
Коментари Харесай

Бунтовнически боеве в Конго прекъсват електропроводите в град Гома

Главните електропроводи до град Гома в източната част на Демократична република Конго са прекратени заради ескалация на бунтовническите борби в региона. Болници и водоснабдителни системи останаха без ток . Това разгласи операторът на електрическата мрежа през днешния ден, оповестява " Ройтерс ".

От националният парк Вирунга, който ръководи мрежата, която доставя към 80% от електрическата енергия на Гома, обявиха през вчерашния ден, че конфликтите сред армията на Конго и бунтовниците М23 са прекъснали основните електропроводи към Гома, град с над 2 милиона души и столица на провинцията Северно Киву.

M23 е въоръжена формация, ръководена от тутси, една от трите локални общности в Руанда и Бурунди в Централна Африка. Според специалистите на Конго и Организация на обединените нации групировката е подкрепяна от прилежаща Руанда. Руанда отхвърля това.

Говорител на парка сподели във вторник, че инженерите са съумели да получат достъп до обекта, с цел да стартират ремонт, само че бомбардировките към тях не престават .
 Организация на обединените нации отстранява миротворци от задачата си в Конго заради обвинявания за принуждение
Организация на обединените нации отстранява миротворци от задачата си в Конго заради обвинявания за принуждение

Мисията акцентира, че има нулева приемливост към " полова употреба и принуждение "

Сблъсъците с бунтовниците от M23 се приближиха до Гома през последните седмици. Това накара мироопазващата задача на Организация на обединените нации MONUSCO и конгоанската войска да стартират нова интервенция за подсилване на своите позиции , оповестиха от Организация на обединените нации предишния петък. Последните боеве принудиха към 300 000 души да изоставен домовете си, което докара до към 1 милион хора, разселени от спора с M23 досега, пресмята Организация на обединените нации.

В покрайнините на Гома има големи лагери за разселени лица, които получават чиста вода от помпени станции, които не могат да действат без електричество, сподели националният парк Вирунга.

" Когато има такова прекъсване на електрозахранването, това е закононарушение против човечеството. В града има лечебни заведения и помпени станции, които употребяват това зареждане ", сподели Джон Баниене, координатор на гражданското общество за провинция Северно Киву. " Последствията са трагични за жителите на Гома и разселеното население на Северно Киву ", сподели той.
 Над 40 убити в източно Конго след потушаване на митинга против Организация на обединените нации
Над 40 убити в източно Конго след потушаване на митинга против Организация на обединените нации

158 души бяха задържани откакто конгоанските войски разпръснаха митинга против умиротворителните сили на ООН
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР