Главната опозиционна десноцентристка партия Нова демокрация начело с Кириакос Мицотакиспобеди

...
Главната опозиционна десноцентристка партия Нова демокрация начело с Кириакос Мицотакиспобеди
Коментари Харесай

Опозицията спечели парламентарните избори в Гърция

Главната опозиционна десноцентристка партия Нова народна власт отпред с Кириакос Мицотакиспобеди на вчерашните предварителни парламентарни избори в Гърция, получавайки 39, 83 % от гласовете. Това заяви министерството на вътрешните работи след броене на 96,15 % от бюлетините, съобщи ТАСС.
Нова народна власт ще има 158 места, които й обезпечават безусловно болшинство в 300-членния еднокамарен парламент и ще може независимо да сформира държавно управление.
С 31,55 % от гласовете ръководещата Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) на премиера Алексис Ципрас ще има 86 депутати. Следват левоцентристкото Движение за смяна с 8,05 % и 22 депутати, Гръцката комунистическа партия с 5,32 % и 15 депутати, крайнодясната партия Гръцко решение с 3,71 % и 10 депутати и лявото придвижване на някогашния финансов министър Янис Варуфакис МеРА25 с 3,45 % и 9 депутати.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави водачът на гръцките консерватори Кириакос Мицотакис за безапелационната му победа на предварителните парламентарни избори и му напомни, че го чака още доста работа за икономическото възобновяване на страната му, съобщи Франс прес.
"Държа да ви поздравя за вашата безапелационна победа на парламентарните избори. Вие познавате моята персонална обвързаност към Гърция и нейния народ, които толкоз страдаха през последното десетилетие ", написа Юнкер в Twitter.
"Имам цялостно доверие в персоналните ви качества и в качествата на гръцкия народ да отворите нова по-ярка страница в историята на вашата страна. Можете да разчитате за това на персоналната ми поддръжка и на поддръжката на Европейската комисия ", акцентира Юнкер.
"Едно от огромните старания и едно от достиженията на Европейската комисия, с които се гордея /.../ беше да помогнем на Гърция да затвори страницата на рецесията и да си сътвори бъдеще. Гърция заема през днешния ден мястото, което й се поставя в сърцето на Европа и на еврото. Много беше направено, само че остава още доста да се направи ", заключава ръководителят на Европейската комисия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР