Главна инспекция по труда напомня на работодателите, участници в обществени

...
Главна инспекция по труда напомня на работодателите, участници в обществени
Коментари Харесай

ГИТ: Работодатели с платени санкции няма да получават удостоверения за липса на нарушения

Главна ревизия по труда припомня на работодателите, участници в публични поръчки, че нарушаванията на Кодекса на труда, които са съображение за премахване от социална поръчка, не могат да бъдат отстранени със заплащането на глобата, наложена от контролния орган за тях.

Към момента има процедура участници в публични поръчки да показват в Инспекцията по труда доказателства за заплатената глоба и да изискват уверение за липса на нарушаване, каквото в този случай Агенцията няма съображение да издава.

Работата без трудов контракт не е маловажно нарушаване. Санкцията за това нарушаване е най-малко 1500 лева Вредните последствия за лицата, работили нерегламентирано, както и за малолетните, наети без позволение от Инспекцията по труда, не могат да се отстранят със задна дата. Поради това на нарушителите ще бъде издавано уверение за съществуване на нарушаване в период от три години от датата на влизането в действие на наказателното разпореждане, без значение дали са заплатили глобата, или не са.

Законът за публичните поръчки (ЗОП) планува опция да бъдат отстранени единствено нарушавания, свързани със заплащането на труда, откакто дължимите суми се изплатят на служащите и чиновниците. За тези случаи е регламентирано, че когато участник в социална поръчка, който не е извършил отговорностите си по член 128, член 228, алинея 3 и член 245 от Кодекса на труда, показа доказателства за изплатени дължими хонорари и компенсации на служащите си, той може да получи уверение за липса на нарушавания. Доказателствата би трябвало да бъдат показани в дирекцията „ Инспекция по труда “, открила нарушаванията с влезнало в действие наказателно разпореждане.

 istock istock

Нарушенията на Кодекса на труда, съображение за наложително премахване от социална поръчка, са регламентирани в член 54, алинея 1, т. 6 Закона за публичните поръчки. Възможността за доказване на надеждност посредством премахване на нарушаването е регламентирана в член 56, алинея 1, т. 4 от същия Закон.

Главна ревизия по труда припомня, че е внедрила система за издаване на нужните удостоверения за засвидетелствуване на условия по Закон за обществените поръчки и други нормативни актове, която разрешава те да бъдат заявявани и получавани по електронен път с електронен автограф незабавно, без значение от работното време на администрацията.

Гаранция за действителността на удостоверението продължава да бъде неповторимият код, който се генерира върху него и посредством който всеки възложител на социална поръчка може да ревизира дали предоставеното от изпълнителя уверение е правдиво. 

Възложителите нямат съображение да не одобряват удостоверения, издадени по електронен път, т.е. през системата, която е създадена според разпоредбите за даване на административни услуги по електронен път. Създадена е опция и самите възложители на публични поръчки да получават по длъжностен път, през системата за издаване на удостоверения с оторизиран достъп, удостоверения за участниците.

Повече информация за процедурата, напътствие за потреблението на системата, достъпът до нея, както и до портала за инспекция на достоверността на удостоверенията е оповестена в формалната интернет страница на ИА ГИТ.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР