Главна инспекция по труда е направила 1133 проверки в питейни

...
Главна инспекция по труда е направила 1133 проверки в питейни
Коментари Харесай

Над 6 хил. нарушения в барове и ресторанти откриха инспектори от ГИТ

Главна ревизия по труда е направила 1133 инспекции в питейни заведения и заведения за хранене през юни и юли 2022 година

При 13% от инспекциите е установена работа без трудов контракт. Установени са 150 лица без подписани трудови контракти.

Данните демонстрират, че при 13% от инспекциите, които бяха осъществени в границите на специфична инспекционна акция, ориентирана към предварителна защита на недекларирания труд в ресторантьорството, се открива най-тежката му форма - работа без трудов контракт.

Проверките са осъществени в границите на специфична инспекционна акция, ориентирана към предварителна защита на недекларирания труд в ресторантьорството.

Общо установените нарушавания на трудовото законодателство са 6333 бр. От тях 810 бр. са по възнаграждение на труда и 878 бр. по работното време, почивките и отпуските. Тези нарушавания също основават предпоставки за укриването на налози и осигуровки от работодатели и работещи в бранша, регистрират от ГИТ.

Резултатите от акцията за следващ път потвърждават, че ресторантьорството е измежду високорисковите браншове по повод потреблението на нерегламентирани практики на пазара на труда, дружно с хотелиерството, строителството и селското стопанство, показват от инспекцията.

За седемте месеца на годината са осъществени 15 735 инспекции във високорисковите във връзка с недекларирания труд браншове строителство и селско стопанство, както и по специфичната мярка за надзор по законосъобразното пораждане на трудовите правни отношения. Това са към 70% от всички инспекции - общо 24 220 бр. за интервала.

Установените случаи на работа без трудови контракти при всички осъществени през интервала инспекции са 1714.

Инспекцията по труда е сътрудник на Национална агенция за приходите в акцията " Заплата в плик “. Целта ѝ е да се увеличи информираността на работещи и работодатели за изгодите от декларирането на труда, с цел да " не затварят бъдещето си в плик “. На уеб страницата на Приходната организация е създадена специална анкета за " Заплата в плик “, посредством която всеки може да показа претекстовете да бъде обезпечаван върху по-нисък от действителния приход, както и какво би го подтикнало да не се съгласява на това.

От години Национална агенция за приходите поддържа и специален уебсайт " Заплата в плик “, в който с изключение на информация за правата и отговорностите във връзка с декларирането на труда, всеки може да пресметна какво губи от компенсации и пенсии, в случай че се съгласява да бъде обезпечаван върху по-нисък от действително приемания приход. Чрез публикуван от Агенция личен идентификационен код всеки може да следи за съществуването на регистриран в Национална агенция за приходите трудов контракт и какъв брой правилен е работодателят при декларирането на труда му.

За своите съществени трудови права и отговорности работещите могат да се осведомят и от сайта на Главна ревизия по труда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР