Главен юрисконсулт от Столичната община е заловен с подкуп, задържаната

...
Главен юрисконсулт от Столичната община е заловен с подкуп, задържаната
Коментари Харесай

Хванаха с подкуп от 10 000 лв. главния юрисконсулт на район "Подуяне" в София


Главен юрист от Столичната община е хванат с рушвет, арестуваната е Лилия Геринска от регион "Подуяне". Това сподели ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова на брифинг за формирано досъдебно произвеждане против ръководителя на комисията по публични поръчки в регион „ Подуяне “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Обвиняемата е получила неследваща се парична сума, с цел да наруши свои служебни отговорности. Размерът на паричната сума, която е арестувана във вчерашния ден е 10 000 лв.. Същата няколко месеца по-рано, в края на предходната година, за същата социална поръчка е получила като първична сума 5000 лв., т.е. общо 15 000 лв.. Паричната сума е получена от представител на сдружение, което е спечелило публичната поръчка “, разкри Русинова.

Тя посочи, че съответната социална поръчка, за която е била хваната, е за саниране на блок на стойност над 2 млн. лв. и за действието си Геринска е арестувана за 72 часа. Русинова посочи, че от няколко месеца прокуратурата следи ръководителя на комисията по публични поръчки и акцентира, че наказването, което е планувано в Наказателния кодекс е до 8 години отнемане от независимост и санкция в размер до 10 000 лв.. Ръководителят на Софийската градска прокуратура сподели още, че са налични доказателства и за други закононарушения включително и длъжностни.

„ Не единствено за тази социална поръчка, а и за други публични поръчки длъжностното лице е получавало неследващи парични суми, даже в делото има доказателства, по тази причина че по едната социална поръчка като подарък е получила парична сума, с цел да заведе и свои подчинени на отмора в хотел. Отиването в хотела и престоя там са открити по делото. Установени са по делото и контакти на това длъжностно лице в интервалите на процеса на публичните поръчки с представители на сдруженията, които са печелили публичните поръчки “, изясни Емилия Русинова.

Тя добави, че Геринска е пособия на избрани компании да печелят публични поръчки като даже е фалшифицирала подписи и е подменяла условия от условията по тях.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, които са взели участие в акцията добави, че в тази акция няма белязани пари, само че получената сума е била броена на място. Спред него са развалили една взаимноизгодна договорка, тъй като и двете страни не са очаквали, че правоохранителните органи знаят за нея.

„ Въпросната договорка стана на другия завършек на София в кв. Овча купел. По случая бяха употребявани СРС-та. Това което беше нужно за досъдебното произвеждане мислим, че сме го набавили и е задоволително. Вчера получихме информация, че следва даването на парите към въпросната госпожа. Организирахме се по най-бързия метод “, сподели Спиридонов.

Той разкри още, че парите са били изтеглени от банков клон от сметката на сдружението и малко по-късно тя и лицето, което е дало подкупа са хванати на място. Спиридонов изясни, че сигналът не е получен от конкурентна компания, а от лице, което е осведомено с активността й. Директорът сподели още, че арестуваната е пособия на компании да печелят поръчки за строителство, доставка на хранителни артикули и саниране, както и че са получили подпомагане от Столичната община. Предстоят още разпити на очевидци и внасяне на делото в съда./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР