Главата на Ватикана утвърди киселото мляко като българско и оттук

...
Главата на Ватикана утвърди киселото мляко като българско и оттук
Коментари Харесай

Папа Франциск пише нови правила

Главата на Ватикана утвърди киселото мляко като българско и оттук насетне подозрения няма, споделя Милена Хлебарова, специалист по протокол и етикет
- Г-жо Хлебарова, кои за Вас бяха акцентите на визитата на папата?
- Папа Франциск пристигна на апостолическо пътешестване в България, с задачата за благополучие за мир. Такова е и посланиетo му " Pracem im terris " - " Мир на земята ". Той бе по този начин общителен да продължи положителните чувствa за България на папа Свети Йоан XXIII именуван българският папа и на папа Свети Йоан Павел II който ни посети през 2002 година и сподели откровената си любов към българския народ.
Има една забавна история с папа Свети Йоан XXIII когато е още монсеньор Анджело Джузепе Ронкали - преди да напусне България, той отива за последно да се сбогува с Нейно Величество, Царица Йоана (майка на цар Симеон), негова довереница и тя на изпроводяк му споделя, че в този момент се сбогува с монсеньор, само че при последваща им взаимна среща, ще види папа, в негово лице. След време, нейните думи се сбъдват.  
- Как се възприема подаръкът от кисело мляко за папата?
 - Поднасянето на глинен съд с достоверно българско кисело мляко на папа Франциск, като част от формалните дарове, демонстрира, че специалистите от нашия протокол добре са си свършили работата. Макар това да наподобява като малък жест, той носи мощно обръщение, както за нас, като домакини, по този начин и за Негово Светейшество, като безценен посетител. Той е елементарен човек и нищо човешко не му е непознато, още повече, че той необятно разяснява щастливите си мемоари, свързани с киселото мляко, което е наричано българско от баба му в далечна Аржентина. Има и още една изгода от цялата история, обвързвана с киселото мляко - в този момент никоя друга страна на Балканите не може да претендира, че киселото мляко е тяхно. Просто папата ни окачестви, със своята папска обвързаност към този артикул, с значимо удостоверение за генезис, както се споделя в търговията - киселото мляко е единствено българско и папско!
- До каква степен държанието на Българската православна черква бе съответно на визитата?
- Като православен християнин, аз одобрявам по канон държанието на нашия почитан клир. Но като елементарен човек, съм щастлива, че Негово Светейшество, папа Франциск бе по този начин общителен да отдели от скъпото си време и да посети България и района.
Той се срещна с Негово Светейшество, патриарх Неофит в Синодалната палата в София, двамата духовни водачи се здрависаха сърдечно и папа Франциск целуна златния православен кръст на нашия патриарх Неофит, в символ на благоволение и добра среща. Те си размениха дарове и очевидно си личеше положителното им въодушевление, след диалозите им.
Трябва да се знае, че толкоз доста години намерено противостоене сред православната и католическата черква не е допустимо да бъде преодоляно с една публична аудиенция. Важното е, че има благосклонност и от двете страни, а това е превъзходен знак за бъдещето.


- Уместна ли бе реакцията на политиците ни?
- Българските политици през годините постоянно с интерес са взели участие в държавни делегации, при посещаване на папата за 24-ти май, във връзка празника на равноапостолите Св.Св. Кирил и Методий, в град Рим, Италия.
Днес, когато папа Франциск пристигна на крайници у нас, той е признат задушевно, с типичната за българина искреност и гостолюбие. Самият папа Франциск ни дефинира като доста сърдечни и сподели “Нека се възползваме от гостоприемството на българския народ, с цел да може всяка вяра, призвана да предизвиква естетика и единодушие, да спомага за развиването и израстването на такава просвета и среда, напълно пропити с почитание към човешката персона и нейното достолепие ".
А политиците ни са част от народа, те са наши представители и думите на Светия Отец, важат и за тях с цялостна мощ.
Сега, откакто завърши визитата на Негово Светейшество, папа Франциск, ще има опция да чуем идейни мисли, с друг идеологически привкус, изречени от политически персони.
- Разчупи ли папата протокола?
- Папа Франциск неслучайно е именуван " папата на народа ". Той постоянно заобикаля строгите правила на протокола, тъй като желае да е по-близо до миряните, до техните очаквания и обиновен живот. Самият той води и в този момент непретенциозен, не пищен метод на папстване, което произлиза от привичките, наследени от йезуитския медал, към който той е съпричастен.
Папа Франциск разчупи строгите правила, както се очакваше, и  отслужи молитва " Царица Небесна " на площад " Александър Невски " с омофора, който му сервира като подарък, премиер-министъра ни, Бойко Борисов. Това е доста мощен знак, да позлва за богослужене незабавно дарената му епископска лента.
Той изрече " Царица Небесна " и пред иконата на Месебрийската Света Богородица, което също е оказване на чест към българския народ и прекрачване на католическите догми. Защото папата е наместникът на Господ Бог на земята и той няма потребност от някой или нещо, с цел да се моли.
Въпреки драконовските ограничения за сигурност и преклонната си възраст, той прескочи загражденията и се докосна до елементарните хора, с цел да им даде благословия си и да им остави мощен спомен от взаимната им среща.
Папа Франциск написа нови правила с държанието си, може би, тъй като желае да реформира строгите правила на институцията, която управлява.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР