Главата на Македонската православна църква – Охридска архиепископия архиепископ Стефан

...
Главата на Македонската православна църква – Охридска архиепископия архиепископ Стефан
Коментари Харесай

Македонската църква покани официално патриарх Неофит за 1000-годишнината на Охридската архиепископия



Главата на Македонската православна черква – Охридска архиепископия архиепископ Стефан предложения публично българския патриарх Неофит да взе участие в празненствата във връзка 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия, съобщи БГНЕС.

Поканата до българския патриарх е отправена в писмо, подписано персонално от архиепископ Стефан. В него се споделя още, че в случай че духовният глава на БПЦ не може да посети Република Македония, с цел да взе участие в празненствата, той може да изпрати собствен представител на нужното равнище.

Поканата, отправена от МПЦ-Охридска архиепископия, идва единствено броени дни, откакто българският патриарх Неофит съобщи пред БГНЕС на Благовещение, че „ в случай че има покана, ще изпратим “ делегация за честванията.

На особено съвещание на 13-и март Светият Синод на Македонската православна черква /МПЦ/ - Охридска архиепископия взе решение за отбелязване на 1000-годишнината от Охридската архиепископия в катедралния храм " Света София " в Охрид на 28-и май.

Охридската архиепископия е основана от император Василий Втори през 1018 година след рухването на Първото българско царство под византийска власт. Тя е приемница на намалената в сан Българска патриаршия и обгръща в началото 31 епископии.

Официалните трофеи на охридските архиепископи са: в началото Архиепископ на цяла България, от средата на 12 век се употребява и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи.

През 1767 година по гледище на Вселенския гръцки патриарх Охридската архиепископия е закрита неканонично, а нейният диоцез причислен към Вселенската патриаршия. Последният Охридски архиепископ е Арсений II Охридски
Жителите на Охрид се обръщат с пълномощие писмо от 9 април 1861 година " до представителите на българския народ " в Цариград, да помолят Високата врата за отърваване " от своеволието на гръцкото духовенство, като удостовери основанието на автокефалната архиепископия на Първа Юстиниана Охридска и на цела България ". През 1872 година Натанаил Охридски е ръкоположен за пръв митрополит на Българската екзархия в Охрид.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР