Гласоподавателите в Швейцария одобриха в неделя въвеждането на глобален минимален

...
Гласоподавателите в Швейцария одобриха в неделя въвеждането на глобален минимален
Коментари Харесай

Швейцарците одобриха на референдум въвеждането на глобален минимален корпоративен данък

Гласоподавателите в Швейцария утвърдиха в неделя въвеждането на световен най-малък налог върху бизнеса и закон за климата, който има за цел да понижи потреблението на изкопаеми горива и страната да доближи нулеви излъчвания до 2050 година, заяви публичната телевизия SRF.

Резултатите демонстрираха, че съвсем 80% от гласувалите на националния референдум поддържат повишението на бизнес налога в страната до световната минимална ставка от 15%. Сегашният междинен най-малко е 11%, а утвърждението през днешния ден за смяната се оказа извънредно мощно.

" Това подсигурява, че Швейцария няма да загуби никакви данъчни доходи в интерес на непознати страни ", сподели министърът на финансите Карин Келер-Сутер. " Освен това ще сътвори правна сигурност и постоянна рамка. "

Законът за климата също беше утвърден и получи поддръжката на 59% от гласоподавателите.

През 2021 година Швейцария се причисли към съвсем 140 страни, които подписаха съглашение на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за установяване на минимална данъчна ставка за огромните компании - ход, ориентиран към ограничение на практиката на прекачване на облаги към страни с ниски налози.

Дори и с нарастването, Швейцария към момента ще има едно от най-ниските равнища на корпоративен налог в света, а предлагането, което се чака да донесе 2.5 милиарда швейцарски франка (2.8 милиарда долара) годишно спомагателни доходи, беше подкрепено от бизнес групи, множеството политически партии и обществеността.

Законът за климата, върнат в изменена форма, откакто беше отритнат през 2021 година като прекомерно безценен, провокира повече диспути с тези, които водят акции против него, набрали мощ през последните седмици.

Поддръжниците споделят, че законът е минимумът, който богатата страна би трябвало да извърши, с цел да потвърди своя ангажимент за битка с изменението на климата, до момента в който съперниците от дясната Народна партия споделят, че той ще заплаши енергийната сигурност.

На референдума в неделя гласоподавателите също по този начин утвърдиха разширението на някои разпореждания от изключителния закон на страната за COVID-19 - условие според системата на директна народна власт в Швейцария, където законодателството се подлага на обществено гласоподаване.

В Швейцария се намират офиси и централите на към 2000 задгранични компании, в това число Гугъл, както и 200 швейцарски мултинационални компании, като Nestle. Въпреки че всички ще бъдат наранени, бизнес групите приветстваха по-голямата сигурност, която ще донесе новият налог, даже в случай че Швейцария загуби част от привлекателността си с ниски налози.

" Никоя друга страна също няма да има по-ниски налози. Искаме спомагателните данъчни доходи да останат в страната и да бъдат употребявани за възстановяване на привлекателността й за бизнеса ", сподели Кристиан Фрей от лобистката група Economiesuisse.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР