Гласоподавателите в чужбина, по-специално изселниците в Турция, отредиха първото място

...
Гласоподавателите в чужбина, по-специално изселниците в Турция, отредиха първото място
Коментари Харесай

Турски журналист: Ердоган организира успеха на Карадайъ

Гласоподавателите в чужбина, по-специално изселниците в Турция, отредиха първото място на Движението за права и свободи на последните избори на 14 ноември. Издигнатият от Движението претендент за президент Мустафа Карадайъ също получи най-вече гласове зад граница. На какво се дължи този триумф?

Търсейки отговор на този въпрос взех решение да попитам мои познати в Турция какво ги е предиздвикало да се активизират на тези избори за президент и парламент за разлика от предходните на 4 април и 11 юли. Отговорът беше безапелационен и явен – етническата принадлежност на претендента на Движение за права и свободи. С други думи, изселниците гласоподаваха за името на претендента, а не за името на партията.
Карадайъ: Президентът умишлено нарушава Конституцията, целият му мандат мина по този метод
" След решението на Конституционния съд за съзнателното нарушение на Конституцията от Румен Радев през днешния ден сме очевидци на неговото изявле...

Попитах и това, до каква степен изселниците се интересуват от политиката в България? Условно и без искания за достоверност ми споделиха, че съотношението е осемдесет на двайсет в интерес на турската вътрешна политика. Особено дейна роля в тази акция са имали изселническите сдружения. На изселниците им било обяснено, че всеки глас е извънредно значим за сънародниците в България, тъй като колкото „ по-силно са показани в Народното събрание и във властта, толкоз по-убедено ще си отстояват правата и свободите “.

Друг значим фактор за този резултат несъмнено бяха турските медии, които организираха доста мощна акция в интерес на претендента на Движение за права и свободи със откроено мощен акцент върху етническата му принадлежност. Това проличава най-добре от заглавията на най-големите турски медии. „ Хайде на урните… За пръв път турчин е претендент за президент на България “, гласеше заглавието на вестник Хюрриет. „ В България за пръв път турчин е претендент за президент “, по този начин беше озаглавил публикацията си за изборите у нас колумнистът от вестник Сабах Махмут Йовюр, чийто коментар приключва с думите: „ Един глас може да промени доста неща. “ Турската „ TRT “ излъчи материал под заглавие „ Избори в България: Турчин е претендент за президент “, който стартира с ретроспекция на „ възродителния развой “. В репортажа се отбелязва, че водачът на Движение за права и свободи се е явил на президентските избори, като по този метод „ в България за пръв път претендент за президент е лице с турски корени “. Отразявайки предизборната акция у нас, телевизия Хабертюрк също сложи акцент върху етническата принадлежност под заглавие „ Турчин в изборната конкуренция за президент “. В Интервю за Анадолската организация заместник-председателят на Балканската конфедерация на румелийските турци Зюрфеттин Хаджъоглу прикани да се поддържат претендентите от турския етнос с думите: „ Както до момента и на тези избори мнозина претенденти от турския етнос ще вземат участие в конкуренцията от разнообразни партии. Нашите сънародници познават претендентите в техните райони. Ние от трийсет години споделяме едно и също нещо и ще продължим да го повтаряме. Турските гласове – за турците. “

В последна сметка това проработи. Издигането на кандидатурата на Мустафа Карадайъ не беше инцидентен ход. Защото огромният проблем на Движение за права и свободи, който може да се окаже неизпълним в дълготрайна вероятност е отливът на гласове. Затова Движението заложи на ясно изразена етническа кандидатура измежду изселниците в Турция, където историческата памет се предава на поколенията.

По-рано тази година водачът на Движението се срещна с турския президент Реджеп Ердоган, което беше ясно обръщение към българските изселници за кого да гласоподават. Но на парламентарните избори през юли Движение за права и свободи не получи мечтаните 50 хиляди гласа, тъй като го нямаше етническият детайл. Издигайки кандидатурата на Карадайъ за президент, Движение за права и свободи чисто и просто докосна етнонационалната струна на българските изселници, които помнят за какво бяха изселени. Същото може да се каже и за твърдото ядро на Движението. Откакто турският президент изпрати видео послание до Десетата национална конференция на Движение за права и свободи на 12 декември 2020 година, Турция дава рамо на Движението по време на избори, тъй като го счита за значим фактор в българския политически живот. По всичко проличава, че президентът Ердоган няма изцяло да се откаже от упоритостта си за въздействие върху турската малцинствена общественост в България.
Карадайъ: Когато бъда определен за президент, ще направя съвет по енергетика в президентството
Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, който е и претендент за президент на Движението, показа нова самодейност, която ще направи заедн...

Сега Мустафа Карадайъ блажено се къпе в блясъка на своя политически триумф. Но ще бъде доста забавно да забележим дали изселниците ни в Турция ще бъдат също толкоз дейни и на втория тур на президентските избори, с цел да се убедим, че те в действителност се интересуват живо от българския политически живот и вотът не е бил на етническа основа. Иначе, бързо минава международната популярност, а всяка човешка власт е нежна.

---------

Мехмед Юмер, публицист. Анализът е написан особено за БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР