Гладуващи микроорганизми, способни да оцеляват в екстремни условия, вече успяха

...
Гладуващи микроорганизми, способни да оцеляват в екстремни условия, вече успяха
Коментари Харесай

Учен планира да изчисти минната индустрия с металоядна бактерия

Гладуващи микроорганизми, способни да оцеляват в рискови условия, към този момент съумяха да „ изядат “ гвоздей за три дни. И в Чили академик тества „ металоядна “ бактерия с вярата, че тя може да помогне за изчистването на страната от мощно замърсяващата минна промишленост.

В лабораторията си в Антофагаста, индустриален град на 1100 км северно от столицата Сантяго 33-годишната Надак Раелес организира опити с екстремофили – организми, които живеят в рискови естествени условия.

Идеята хрумнала на биотехноложката, до момента в който била още в университета, когато в цех за преправка на руда правила изследвания с микроорганизми за възстановяване на извличането на мед.

„ Разбрах, че в минната промишленост има разнообразни потребности, да вземем за пример какво става с металните боклуци “,, сподели тя пред Агенция Франс Прес.

Някои метали могат да бъдат рециклирани в леярни, само че други, като големите самосвали, които могат да поемат 50 тона скали, не могат. И постоянно ги изоставят в пустинята Атакама, където се намира по-голяма част от минната промишленост на Чили.
 Снимка: ФБ, Надак Раелес Снимка: ФБ, Надак Раелес
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР