Гладът в световен мащаб и разхищението на храна са два

...
Гладът в световен мащаб и разхищението на храна са два
Коментари Харесай

Как да спрем да изхвърляме храна

Гладът в международен мащаб и разхищението на храна са два контрасти и все по-задълбочаващи се казуса. И в случай че в множеството случаи за тях се приказва с големи числа, то истината е, че всичко стартира в нашата кухня и завършва в кофата за отпадък .

В днешните условия на жестока конкуренция сред веригите супермаркети изобщо не е изключено да се подведем по една или друга промоция . Така се прибираме у дома с един или няколко продукта, които не сме възнамерявали да купим, само че сме се изкупили единствено поради новата, по-ниска цена върху етикета.

 Снимка 344349

Продукти с понижена цена можем да си позволим да купуваме в по-големи количества, единствено в случай че нямат период на валидност . Тоалетна хартия, прахуляк за пране и други сходни можем да складираме без скрупули.

А тези със период на валидност постоянно отиват на боклука преди или откакто той е изминал. Затова е доста значимо да вървим на пазар със лист на покупките и да устоим на изкушението да го осъществим без да прибавяме нови артикули. Вече има и много потребни приложения за задачата.

 Снимка 344343

За да избегнем развалянето и изхвърлянето на храна е по-добре да пазарим по-малко и по-често . Не е нужно да трупаме по два-три броя от дадем артикул, тъй като не знаме какъв брой тъкмо ще консумираме до идващия огромен пазар. А по-късно да ходя на боклука.

Освен по какъв начин да пазарим, би трябвало да сме наясно и по какъв начин да съхраняваме покупките си - кои в шкафа, кои в хладилника. Най-големите неточности се позволяват при плодовете и зеленчуците, по тази причина и те най-често попадат в коша.

Трябва и да сме подредили вярно хладилника. Температурата в него не трябва да надвишава пет градуса. Не би трябвало и всичко да е нахвърляно и претрупано , тъй като по този начин охлаждането се затруднява.

 Снимка 344351

Месото и морските блага стоят най-отдолу. По старите храни би трябвало да бъдат най-отпред , с цел да се употребяват първи. Млякото е добре да не се държи на вратата, тъй като там не може да се охлажда задоволително и по-лесно се скапва.

Плодовете и зеленчуците не би трябвало да се съхраняват в едно и също чекмедже , тъй като по този начин загниват по-бързо. Трябва и през ден-два да ревизираме кошницата с плодове, тъй като единствено един негоден може да съсипе и останалите. Бананите би трябвало да бъдат разграничени от чепката , с цел да устоят по-дълго. А от вее почернелите можем да си създадем бананов самун.

 Снимка 344345

Пресният лук и чесън ще бъдат свежи доста по-дълго, в случай че ги съхраняваме потопени в буркан с вода в хладилника. Старият лук пък устоя с месеци, в случай че виси на връзка, тъкмо както го продават бабите.

Свежите билки се съхраняват такива, когато са потопени в зехтин. Замразените зеленчуци кардинално не са за предпочитане пред пресните, само че са добър вид, в случай че прибягваме до тях рядко.

 Снимка 344348

Ако не се оправяме със задачата макар всички задания, вид е да си закупим резервоар за компост, в който да трансформираме питателните си боклуци в тор, написа Buzzfeed.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР