Гинко билоба е най-старият дървесен вид, познат на света. Възрастта

...
Гинко билоба е най-старият дървесен вид, познат на света. Възрастта
Коментари Харесай

Гинко билоба

Гинко билоба е най-старият дървесен тип, прочут на света. Възрастта му се прави оценка на цели 200 млн. години. Това дърво е представител на цялостен клас голосеменни растения, които съществуват още от времената на динозаврите.

Откритите вкаменелости на гинко билоба демонстрират, че дървото не се е трансформирало през вековете и е запазило скъпите си качества и до през днешния ден. Много дълго време гинко билобата е считано за липсващ тип от дивата природа, само че през 17 век немски учени се натъкват на него в Китай.

Гинко билоба съставлява листопадно дърво, което доближава 20-25 метра височина и възраст до 2500 години. Листата му са ветриловидни, дълги сред 5-15 см. Семето е към 2 см, обвивото в месеста обвивка, с форма на джанка. То съдържа маслена киселина, която придава извънредно неприятна миризма на плода.

В Китай гинко билоба се отглежда минимум от 1500 години. Първите сведения за дървото в европейските източници са от 1690 година. Пренесено е в Европа след 18 век, а през днешния ден е една от най-изследваните билки в целия свят.

В наши дни гинко билоба се отглежда в разнообразни краища на Земята по паркове и градини. Понася учудващо добре токсичните градски условия, което прави доста забавен обстоятелството, че преди няколко милиона години дървото е било на път да изчезне. Няколко дървета гинко билоба са измежду единствените оживели от атомната детонация над Хирошима. Те са ситуирани едвам на 2 км от мястото на гърмежа.

Състав на гинко билоба

 Гинко Билоба

В състава на това чудодейно дърво влизат две съществени групи дейни субстанции флавонгликозиди и терпен-лактони. Тези групи са доста добре показани от гинкоглиди А, В и С, кверцетин, билобалид и кемпферол. Гинколидите и билобалидите са редки фитохимикали, които учените откриха в последните години.

Избор и предпазване на гинко билоба

Гинко билоба може да се закупи под формата на хранителна добавка в профилираните магазини. Цената варира съгласно броя на капсулите в опаковката. Един от най-евтините разновидности е към 6 лева.

Като растение билката може да се срещне на всички места в нашата страна. Във Варна да вземем за пример може да се открие в Морската градина. Въпреки това не се предлага непосредствено ѝ събиране и потребление за чай или лечебни настойки. Най-добре е да се употребява в модифициран тип. На пазара към този момент има огромно многообразие на продуктите, които съдържат гинко. За страдание доста от тях имат синтетични съставки, а чистотата на продукта е от огромно значение.

Ползи от гинко билоба

Едно от главните качества на билката е да усъвършенства периферното кръвообращение – кръвоснабдяването на крайниците, мозъка и половите органи. Гинко-флавоноидите работят непосредствено върху най-малките кръвоносни съдове, уголемява ги и покачва скоростта на обходния кръвен поток и равнището на О2 в мозъка.

Гинко билоба подтиква мозъчните функционалности, усъвършенства паметта и концентрацията, работи удобно при мигрена, възстановява кръвното налягане. Прилага се при проблеми, свързани с нарушено кръвообращение - диабетична периферна съдова болест, хемороиди, варикозни вени, синдром на Рейно. Хора, които са претърпели инсулт или друга мозъчна контузия, се повлияват доста добре от приема на гинко.

Именно подобряването на мозъчните функционалности е една от главните задания на гинко билоба. Тя покачва равнищата на О2 и глюкоза, а това енергизира функционалностите на мозъка и затова всички неврологични функционалности. Гинкоглидите в билката управляват астма, анафилактичен потрес и разнообразни алергични възпаления. Смята се, че тя управлява превръщането на холестерол в плака, която втвърдява артериите.

 Чай Гинко Билоба

Гинко билобата възвръща функционалностите, които понижават с остаряването на индивида – зрение, слух, рабоспособност. Има доста мощен антидепресивен резултат. Гинко билоба в композиция със златна чия, женшен и алое вера дава доста положителни резултати при импотентност и стерилитет. Билката е чудесно превантивно средство против атеросклероза, Алцхаймер и болест на Паркинсон.

Голяма част от експертите подлагат под подозрение качествата на гинко билоба. Те са изцяло безапелационни, че съществени заболявания не могат да се лекуват с тази билка.

Дозиране на гинко билоба

Екстрактите от гинко билоба съдържат друга централизация дейни субстанции. Най-често разрешените дози варират сред 40 до 240 мг дневно, разграничени в три приема. Препоръчва се да спазвате предписанието на етикета на закупения артикул.

Вреди от гинко билоба

Смята се, че екстрактът от гинко билоба може да провокира някои нежелани странични резултати – храносмилателни проблеми, повръщане, диария, главоболие, безпокойствие и даже кървене. Екстракти, които съдържат гинколиди и билобалиди не трябва да се одобряват от бременни дами и кърмачки. Във всички случаи приемът на гинко билоба би трябвало да бъде координиран с доктор.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР