Гимнастичката Оксана Чусовитина (Узб) и състезателят по конен спорт Андрю

...
Гимнастичката Оксана Чусовитина (Узб) и състезателят по конен спорт Андрю
Коментари Харесай

Узбечка и австралиец на 8-а олимпиада

Гимнастичката Оксана Чусовитина (Узб) и състезателят по конен спорт Андрю Хой (Авл) завоюваха квоти за присъединяване на 8-а олимпиада. Представителката на Узбекистан сложи нов връх в спортната гимнастика. В Токио Чусовитина ще бъде на 45 години. Тя дебютира на олимпийския подиум в Барселона 1992 със злато в отборното класиране в състава на Обществото на самостоятелните страни (ОНД), съществувало за малко след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Оттогава непроменяемо взе участие на всички Олимпиади, а в Пекин 2008 печели сребро на прескок като състезателка на Германия. След Игрите в Лондон 2012, Чусовитина се завръща в родния си Узбекистан, където е родена на 19 юни 1975 година в Бухара. Гимнастичката има 3 международни трофеи – две за Съюз на съветските социалистически републики (отборно и на земя) през 1991 година и една от 2003 година за Германия (на прескок). Тя е и европейска шампионка на прескок от 2008 година Чусовитина е единствената настояща състезателка, призната в Залата на славата по гимнастика.

На Игрите в Рио де Жанейро етническата рускиня се класира във финала на прескок, само че след неточност при приземяването приключва 7-а с оценка от 14,833 т. Тогава 41-годишната гимнастичка рискува, като се опита да извърши най-сложния скок на този апарат „ Продунова “, само че при приземяването тя не съумя да се задържи на краката си и трябваше да направи кълбо напред, след което беше бурно приветствана от публиката в олимпийската сцена.

Скокът носи името на рускинята Елена Продунова, която за първи път го извършва през 1999 година. Нарича се още „ Скок на гибелта “. През 2014 година египтянката Фатма Махмуд при опит за негово осъществяване падна на врата си, като от този момент има предложение той да бъде неразрешен.

Чусовитина изравнява върха при дамите на легендата в гребането Жозефа Идем Герини (2 за Федерална Република Германия и 6 за Италия), а в Токио на 8-а олимпиада ще стреля и Нино Салуквидзе (1 за Съюз на съветските социалистически републики, 1 за Оперативно-наблюдателно дело и 6 за Грузия)

Австралийският ездач Андрю Хой също завоюва квота за присъединяване на осма олимпиада. 60-годишният жокей е троент олимпийски първенец в обездката от Барселона 1992, Атланта 1996 и Сидни 2000. Той завоюва квота с два от конете си - Васили де Ласос и Блуум де Хот Кретс по време на тридневното квалификационно съревнование в Стшегом, Полша.

С достижението си Хой стана 14-ят състезател, който ще взе участие на 8 олимпиади. Абсолютният връх от 10 олимпийски участия държи различен ездач - Йън Милър (Кан), който се състезава на всички игри от Мюнхен 1972 до Лондон 2012 като се изключи Москва 1980, когато западните страни афишират протест.

Хой дебютира на Олимпиадата в Лос Анджелис 1984, като е пропуснал Пекин 2008 и Рио де Жанейро 2016.

С по 9 участия са ветроходецът Хуберт Раудашъл (Ав, Токио 1964 - Атланта 1996) и стрелецът Атанасийс Кузминс (3 за Съюз на съветските социалистически републики и 6 за Латвия, от Монреал 1976 до Лондон 2012, без Лос Анджелис 1984).

Българските върхове държат Мария Гроздева, която в Токио ще стреля на 7-а олимпиада, и гимнастикът Йордан Йовчев, състезавал се на 6 олимпиади. Пловдивчанинът е единственият гимнастик в света с толкоз олимпийски участия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР