Гил Бранд, архитект на „Американския отбор“ Далас Каубойс, почина на 91-годишна възраст

...
Членът на Залата на славата на професионалния футбол Гил Бранд,
Коментари Харесай

Членът на Залата на славата на професионалния футбол Гил Бранд, широко смятан за архитекта, помогнал за изграждането на Dallas Cowboys в един от най-успешните и популярни спортни франчайзи на всички времена, почина в четвъртък, според Cowboys. Бранд беше на 91.

„Гил беше в основата на ранния успех на Dallas Cowboys и продължи да служи като велик посланик на организацията десетилетия след това“, каза собственикът на Cowboys Джери Джоунс.

След шест десетилетия изпълнителна кариера в НФЛ – 29 години с Каубоите – Бранд беше въведен в залата през 2019 г.

Като вицепрезидент по персонала на играчите на Cowboys, Бранд беше възхваляван за острата си способност да разпознава таланта на играчите – след като избра девет играчи на Cowboys, които, като Бранд, са членове на Залата на славата на професионалния футбол.

Първата му драфт селекция през 1960 г. беше звездният защитник Боб Лили. Последното му влияние в проекта за шатра дойде през 1989 г., когато Каубоите избраха куотърбек на име Трой Ейкман, според Залата на славата.

ОКСФОРД, MS - 28 НОЕМВРИ: Майкъл Охер №74 от Ole Miss Rebels стои със семейството си по време на церемонии за старши преди мача срещу Mississippi State Bulldogs на стадион Vaught-Hemingway на 28 ноември 2008 г. в Оксфорд , Мисисипи. (Снимка от Matthew Sharpe/Getty Images) ОКСФОРД, MS - 28 НОЕМВРИ: Майкъл Охер №74 от Ole Miss Rebels стои със семейството си по време на церемонии за старши преди мача срещу Mississippi State Bulldogs на стадион Vaught-Hemingway на 28 ноември 2008 г. в Оксфорд, Мисисипи. (Снимка от Матю Шарп/Гети изображения) Матю Шарп/Гети изображения

През 1964 г. Бранд изглежда вижда бъдещето, когато избира дете от Военноморската академия на САЩ в 10-ия кръг на набора за същата година. Въпреки че е носител на Heisman Trophy в колежа, Roger Staubach трябваше да завърши четирите си години служба, преди да се присъедини към отбора през 1969 г.

„Щаубах дойде при нас като 27-годишен новобранец“, каза Бранд пред NFL.com през 2016 г. „Дори докато беше на служба, той ми пишеше с молба за футболни топки, с които да тренира – веднъж той ме помоли да изпратя още, след като пратката, която изпратихме, беше взривена от минохвъргачен снаряд.

Търпението на Бранд и Каубоите в Щаубах се изплати. Двукратният шампион на Super Bowl имаше 85-29 като титуляр и беше въведен в залата през 1985 г.

 Тогава вицепрезидентът на Каубойс по персонала на играчите Бранд (вляво) и президентът и генерален мениджър Текс Шрам говорят преди мача срещу Питсбърг Стийлърс на 4 септември 1988 г. class= Тогава вицепрезидентът на Каубойс по персонала на играчите Бранд (вляво) и президентът и генерален мениджър Текс Шрам говорят преди мача срещу Питсбърг Стийлърс на 4 септември 1988 г. Джордж Гойкович/Гети изображения

С Бранд зад кулисите Далас се появи в пет шампионатни игри, спечелвайки VI и XII Супербоул. Отборът доминира между 1966-1985 г., създавайки 20 последователни печеливши сезона, като същевременно приема прякора „Отборът на Америка“.

Според Залата на славата, Бранд се смята за „първият човек, който е включил компютри за разузнаване и оценка на таланти и първият човек, който използва психологически тестове за оценка на умствения състав на бъдещите играчи под напрежение.“

Тези видове успешни оценки бяха копирани и прераснали в това, което сега е известно като NFL Scouting Combine. Бранд също така е признат за подпомагане на изграждането на годишния драфт на играча в тридневно, направено за телевизионно събитие.

„Неговият новаторски подход към разузнаването и оценката на играчите помогна на организацията да намери играчи, които другите пренебрегват. Резултатът беше откриването на бъдещи каубои от по-малки колежи или дори извън колежански отбори по баскетбол или писта“, каза президентът на Залата на славата на професионалния футбол Джим Портър.

„На него се приписва напредък в използването на компютри във фронт офиса на професионални футболни отбори, но истинският компютър беше този в собствената му глава, където съхраняваше невероятно количество информация, която обичаше да споделя с всеки, който оценяваше играта както той направи.

След дългия си престой с Каубоите Бранд използва опита си като анализатор за NFL.com и в национални радиопредавания, според Залата на славата.

Джоунс кулминира отдадеността си на Бранд, като каза: „Има много малко хора, които са успели да окажат такова въздействие върху поколенията, каквото той направи. Гил беше толкова отдаден на развитието на тази лига и спорт, колкото всеки друг, и ние всички сме благодарни и сме по-добри за това.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР