Гигантският контейнеровоз, заседнал в Суецкия канал, е поне частично преместен,

...
Гигантският контейнеровоз, заседнал в Суецкия канал, е поне частично преместен,
Коментари Харесай

Преместиха кораба, но Суецкият канал остава блокиран

Гигантският контейнеровоз, затънал в Суецкия канал, е най-малко отчасти изместен, което е първата стъпка към отварянето на една от най-важните търговски артерии в света.

След твърдоглав и денонощен труд през уикенда корабът Ever Given е сполучливо изместен към 4:30 ч. локално време (5:30 наше време) и сега плавателният съд е обезопасен, заяви доставчикът на морски услуги Inchcape Shipping Services. След това е имало нов опит за изваждане на кораба, в който са взели участие 10 влекача, предава Bloomberg. Засега не е ясно по кое време трафикът в канала ще бъде възобновен. Корабът е с развален корпус и не е ясно какъв брой скоро ще може да освободи пътя за прекосяване на други кораби.

The MV Ever Given was successfully re-floated at 04:30 lt 29/03/2021. She is being secured at the moment. More information about next steps will follow once they are known.
— Inchcape Shipping (@Inchcape_SS)

200 000-тонният контейнеровоз, който е по-дълъг от широчината на канала, заседна във вторник, 23 март, спирайки корабоплаването по най-краткия морски път сред Европа и Азия. Спасителните екипи използваха влекачи и драги, с цел да го измъкнат от дълбокото затъване в пясъчния бряг, като за задачата изгребаха 30 000 куб. метра пясък. Но освобождението му се оказва доста комплицирано и лишава доста по-дълго от предстоящото. Всички чакат прилива, който да им помогне да го изместят.

Докато специалистите работят непрекъснато, с цел да възстановят придвижването през канала, опашката от двете страни на основния маршрут доближи сред 370 и 450 кораба, пренасящи всевъзможни товари. През Суецкия канал минава към 10% от интернационалната търговия. Загубите са големи – по към 400 млн. $ на час или съвсем 10 милиарда $ на ден. Египет също губи по 14-15 млн. $ дневно поради блокирания воден път.

Някои от товарните кораби са принудени да трансформират маршрута си и да обикалят цяла Африка, което удължава плаването им с хиляди благи, забавя ги с 10-15 дни и доста оскъпява доставките. Изпращането на 40-футов резервоар от Китай до Европа е поскъпнало съвсем 4 пъти спрямо преди година. Това е в допълнение усложнение за световните вериги за доставки, които към този момент са измъчени от дефицити и закъснения в резултат на пандемията.

Натрупаните закъснения и заменените направления ще повлияят както на комерсиалното мореплаване, по този начин и на индустрията, предизвиквайки " резултата на доминото ", който ще се усеща най-малко няколко месеца, настояват пред Bloomberg специалисти в корабния бизнес.

Чакащите кораби са натоварени със първични материали и потребителски артикули за милиарди долари (вкл. живи животни), като най-тежко наранени са азиатските и европейските експортьори. Ако корабът не бъде освободен и трафикът не бъде възобновен скоро, има заплаха от краткотрайно повишаване на най-обикновените ежедневни артикули.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР