Гигантски астероид, четири пъти по-голям от “Емпайър Стейт Билдинг, ще

...
Гигантски астероид, четири пъти по-голям от “Емпайър Стейт Билдинг, ще
Коментари Харесай

Задава се най-големият астероид, който ще прелети край Земята през 2022 г.

Гигантски метеорит, четири пъти по-голям от “Емпайър Стейт Билдинг ”, ще прелети край земята на 27 май, споделят от Центъра за проучвания на близки до Земята обекти (CNEOS) на NASA.

Нямаме мотиви за терзания обаче - 7335 (1989 JA) няма да се приближи на повече от 2,5 млн. км от нас (т.е. колкото почти междинното разстояние сред Земята и Луната, умножено по 10).

На фона на големия размер на галактическата канара обаче (нейният диаметър е 1,8 км),  както и на относителната ѝ непосредственост до Земята, NASA я класифицира като „ евентуално рискова “, което значи, че би могла да нанесе съществени вреди на планетата ни, в случай че нейната орбита в миналото се промени и ни удари.

Според NASA 7335 (1989 JA) е най-големият метеорит, който ще приближи Земята през 2022 година Учените пресмятат, че метеоритът се движи с към 76 000 км/ч – 20 пъти по-бързо от летящ патрон.

Скалата ще ни приближи още веднъж чак на 23 юни 2055 година – по това време тя ще е даже на още по-голям разстояние от нас (70 пъти дистанцията от Земята до Луната).

Астероидът е един от близо 29 хиляди близки до Земята обекти, които NASA следи годишно. Това са астрономически обекти, които се доближават в границите на към 48 млн. км от земната орбита. По-голямата част от тях са извънредно дребни - 7335 (1989 JA) е по-голям от 99 % от обектите, които NASA следи.

Освен това 7335 (1989 JA) спада към клас метеорити, известни като Аполо – те орбитират Слънцето и периодичин пресичат земната орбита. Астрономите познават почти 15 хиляди сходни метеорита.

NASA следи обекти от този вид извънредно изкъсо. Наскоро даже американската галактическа организация започва задача, която има за цел да ревизира дали един ден бихме могли да променим курса на даден евентуално рисков метеорит.

През ноември 2021 година NASA изстреля галактическия транспортен съд DART (Double Asteroid Redirection Test). Той ще се сблъска с метеорита Диморф (чийто диаметър е 160 метра) през идната есен. Сблъсъкът няма да унищожи метеорита, само че би трябвало да промени леко неговата орбитална траектория.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР