Гхито представлява пречистено краве масло, от което са отстранени водата

...
Гхито представлява пречистено краве масло, от което са отстранени водата
Коментари Харесай

Вълшебните свойства на маслото Гхи и как да го направим у дома

Гхито съставлява пречистено краве масло, от което са отстранени водата и протеините и се състои само от мазнини, най-вече наситени. Това го прави уместно за готвене на високи температури.

То съдържа витамин Е и А, както и линолеова киселина, която е незаменима и не се създава от организма. Също по този начин има омега 3 и 9.



 гхи Istock

Също по този начин е открито, че приготвяйки храната с Гхи, потребните витамини и минерали се усвояват доста по-добре от тялото . То е главната лой за готвене в Аюрведичната традиция и се употребява от хилядолетия насам освен за кулинарни цели, само че и при детоксикиращи и пречистващи стратегии.

Счита се, че гхи е сатвична храна, тя носи качествата естетика, баланс, светлина, непорочност и други Липсата на протеин го прави подобаваща алтернатива за хора с алергии към млечния протеин , само че несъмнено, би трябвало доста деликатно да го прецедите. 

Може да се употребява както за готвене, по този начин и в недопечен вид , даже се приема на гладно, с цел да се лекуват стомашни проблеми. Използвано като основа за изработката на масажни кремове, прави кожата и косата гладка и свежа.

Подобно на всички масла, това масло също би трябвало да се употребява умерено - не повече от 3 или 4 супени лъжици дневно. 

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР