Гезме, главната, стъргалото - все наименования, използвани от кореняк варненци,

...
Гезме, главната, стъргалото - все наименования, използвани от кореняк варненци,
Коментари Харесай

Улица Преслав – първото Гезме на Варна

Гезме, основната, стъргалото - все наименования, употребявани от кореняк варненци, до такива, придошли през годините, да си дирят шанса в морския град, за булевардите " Княз Борис “ и " Сливница “.

Но допреди 100 години основната комерсиална улица е била друга. Това е " Преслав “, която е " героят “ в днешната обява от рубриката на Varna24.bg – " Преди и в този момент “.

Тя се намира в историческото ядро на Варна, като води началото си от пл. " Славейков " и приключва при пл. " Независимост ".

Още преди Освобождението, турските управници осъзнали значимостта на днешната улица " Преслав " като значима връзка сред икономическото ядро на града (Пристанището, Митницата и ЖП гарата) и политическия център пл. " Мусалла ", където се намирали остарялата общинска постройка " Белидие хаане " (сградата е съборена, като на нейно място през днешния ден са построени градските фонтани на пл. " Независимост " ) и Конакът (днес Държавен архив). Това разположение предопределя и развиването на улицата като по-широка от останалите, първа покрита с калдаръм и с построени каменни постройки от двете страни. След Освобождението на града и с приемането на първия общ градоустройствен проект улицата е разширена, покрита с паваж и са обособени тротоари. Започва европейската линия в развиването на архитектурата като поради значимия стопански темперамент на пространството се градят банки, хотели, търговски адвокатски фирми и магазини.

Редица български и задгранични архитекти като Дабко Дабков, Никола Лазаров, Ставри Ставридис, Торос Тороманян, Херман Майер, Рудолфо Валентино и други оставят своя почерк в градската среда. Архитектурните стилове и посоки, които са употребени в сградостроенето са най-разнообразни – необарок и класицизъм, сецесион, мудехар, арт деко и неоготика. Запазени са постройките на банка Напредък (№1), Популярната банка (№5), Търговска банка (№17), Софийска банка (№24), Българска национална банка (№26). Съхранени са и постройките на хотелите " Комерсиал " (№22), " Париж " (ъгъла с ул. " Панагюрище " ) и други Към днешна дата улицата е седалище на Областната администрация, Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи и най-голямата католическа черква във Варна – " Безгрешно зачатие на Света Богородица ".

Макар и да е изгубила първостепенната си роля на основна пътна артерия в града, ул. " Преслав " е измежду най-елегантните и с най-представителна европейска архитектура от края на ХІХ и началото на ХХ в.

Вижте " Преди и в този момент “ от предната седмица ТУК
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР