Германците започват да оценяват строго позицията на своите политици по

...
Германците започват да оценяват строго позицията на своите политици по
Коментари Харесай

Киев може да смени властта в Германия

Германците стартират да правят оценка строго позицията на своите политици във връзка с Украйна

Социалдемократическата партия на Германия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц загуби районните избори във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, като сподели най-лошия си резултат до момента, което частично се дължи на политиката на немския канцлер по отношение на Украйна, съгласно вестник Die Welt.

„ Социалдемократическото десетилетие “, провъзгласено от Шолц след спечелването на федералните избори през септември, е понижено до няколко месеца.

В същото време, съгласно публицистите, провалянето в Северен Рейн-Вестфалия към този момент не може да се изясни с районни характерности. Както сподели пред изданието почитан член на ГСДП, след провалянето на партията може да стартира полемика в обществото за правилността на политиката на сегашния канцлер.

Друг представител на социалдемократите изрази опасения, че несполучливият резултат на районните избори ще докара до търкания в ръководещата федерална коалиция.

Какво общо има Украйна с това? Оправдана ли е тази връзка?

„ За днешна Германия въпросите на вътрешната и външната политика се сливат в едно “, сигурен е политологът Владимир Можегов.

- Битката с Русия мигновено се трансформира в нарастване на цените на горивата, храните, жилищата...

" СП ": - Ако въпреки всичко приказваме за Украйна, какво общо имат Шолц и неговата партия?

- За наднационалните елити, които ръководят Германия и държат Шолц за меките места, той не е задоволително мощен в битката против Русия. Но Шолц беше в кошарата.

За Демократическата партия на Съединени американски щати и олигарсите, които също оказват напън върху него, самата Германия е разменна монета, която те елементарно ще пожертват във войната си с Русия. Шолц, в случай че желае да избави Германия, въпреки всичко би трябвало да мисли за страната.

" СП ": - Поражението в Северен Рейн - Вестфалия сензитивен удар за ГСДП? Наистина ли той ще направи разлика?

- С нерешителността си Шолц е прекомерно провокиращ за американските господари, които изцяло управляват и немската преса. Срещу него се надига медийна стихия и всичко това, несъмнено, може да приключи зле за него.

В немските медии тематиката към този момент се разисква напълно - не е ли време да се смени " светофарът " с " Ямайка " (визирайки цветовете на партиите), т.е. обединението на ГСДП, СвДП и Зелените с коалиция на ХДС/ХСС, СвДП и Зелените. Бих споделил, че ГСДП не оправдава очакванията за бързо изхвърляне на Германия, интернационалната олигархия има потребност нещата да вървят по-бързо.

" СП ": - Може ли да се каже, че това е единствено началото на процеса? Ще гласоподават ли и в други земи? Каква ще бъде ролята на Украйна в това?

- Източна Германия мисли доста по-национално и постоянно доста мъчително възприема дейностите на нейните управляващи, които опонират на ползите на страната. И съвсем всички дейности на немските управляващи през последните години са срещу ползите на страната.

Ако Меркел е подготвила страната за колапс, тогава Шолц я вкарва в ковчег. Но все пак, съгласно кураторите му, това не е задоволително решаващо.

Обикновените германци, изключително на Изток, макар че нямат глас, нямат достъп до пресата, чудесно схващат всички тънкости. Те схващат, че американците (които ръководят всичко в Германия) са виновни за днешната рецесия. Но германците нямат огромен избор: единствено сред доста неприятно и даже по-лошо.

" СП ": - Може ли обстановката да докара до смяна в политическия пейзаж в Германия или даже до нейното разединение?

— Напълно допустимо. А Източната част на Германия, някогашната Германска демократична република, може да се трансформира в спусък за детонация. Тук позициите на АзГ (Алтернатива за Германия) са най-силни и като цяло източногерманците са доста по-свободни и по-решителни от Запада, който американците „ денацифицираха “, до момента в който националната еднаквост не беше изцяло измита, убивайки нервите на всяка воля за опозиция.

Немците се сблъскват с украински бежанци всеки ден “, спомня си Вадим Трухачов, доцент във Факултета по интернационалните връзки, политически науки и задгранични районни проучвания на РГГУ.

— Свързани с спора в Украйна, те всеки ден усещат покачването на цените и дефицита на избрани артикули. А самичък по себе си сходен спор в Европа не се случва всеки ден. Така че тук несъмнено има връзка.

" СП ": - Междувременно данните от социологическите изследвания демонстрират, че изборът на гласоподавателите в най-гъсто обитаемата федерална земя е повлиян на първо място от вътрешнополитически проблеми. Какви?

- Повишаване на цените, некадърност на управляващите да се оправят с зародилите проблеми, проблеми със сигурността, проблеми за излизане от предходната коронавирусна рецесия. Всичко това предопредели резултата.

" СП ": - Шолц ли е отговорен за всичко? При един конвенционален Мерц всичко щеше ли да е друго?

- Ако условно Мерц беше на власт, Германия би била по-склонна да изпрати тежки оръжия в Украйна или да изпрати моедрни типове оръжия, само че в по-големи количества. ХДС е по-войнствено надъхан към Русия от ГСДП. Но християндемократите имаха шанса да са в съпротива и да събират гласовете на недоволните.

" СП ": - Поражението в Северен Рейн - Вестфалия сензитивен удар за ГСДП ли е? Наистина ли то ще направи разлика? Можем ли да кажем, че това е единствено началото на процеса? Ще гласоподават ли и други земи?

Провинциите в Германия са доста разнообразни. Но Северен Рейн-Вестфалия е най-голямата земя и една от най-богатите. Следователно доста зависи от подреждането на силите в нея. В доста връзки тя е огледало за всички западни земи на страната. Естествено, в пространството на някогашната Германска демократична република картината е малко по-различна.

" СП ": - " Der Spiegel " предсказва злополука за стопанската система на Източна Германия. Може ли обстановката да докара до разединение в Германия?

- Не, разцепването на Германия и възобновяване на сходството на Германска демократична република са изключени. При цялото всеобщо всеобщо неодобрение на жителите на източната част на страната няма искане за сходно разединение. По-скоро има искане за по-голямо внимание от страна на федералните управляващи към техните потребности.

СП “: От изгода ли е за Русия или не? Кой би представлявал интерес за нас в този момент на власт в Германия и можем ли по някакъв метод да повлияем на това?

— Обръщаме доста внимание на хората, до момента в който актуалната немска политика е допустимо най-безлична. Най-доброто нещо за нас би било коалиция на Алтернатива за Германия и Левите, може би с присъединяване на ГСДП. Но това е от сферата на фантазиите.

Така че ще стартираме от действителни варианти. ХДС са немските империалисти и тяхното появяване на власт в сегашната обстановка би било по-лошо за нас от канцлера на социалдемократите.

Превод: СМ

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР