Германското списание Шпигел критикува остро сръбския президент за автократичните тенденции

...
Германското списание Шпигел критикува остро сръбския президент за автократичните тенденции
Коментари Харесай

Шпигел: Вучич действа разрушително в Косово, Черна гора и Босна

Германското списание " Шпигел " подлага на критика остро сръбския президент за автократичните трендове в страната му и разрушителната му роля в Косово, Черна гора и Босна. Докато Вучич подкопава мира в района, Западът е прекомерно търпелив към него. Особено Мирослав Лайчак – специфичният делегат на Европейски Съюз за разговора Белград – Прищина, мълчи за пропагандата на Вучич, написа изданието.


В медийните си изяви Александър Вучич оставя усещането, че никой не прави оценка неговия ангажимент за мира и стабилността на Балканите. Но в своя обширна публикация немското списание " Шпигел " заключава, че подпалвачът на Балканите си има име: Александър Вучич. Който схваща сръбски и следи по телевизионните канали акцията на режима на Вучич, пропита от тирада на омразата, схваща това.

" Шпигел " цитира правозащитничката Соня Бисерко, която твърди, че по време на мандата си Вучич е разрушил държавните институции, блокирал е обществения разговор, направил е Народното събрание непотребен и е дискредитирал критиците си. Отношенията с Брюксел и Вашингтон се показват като мечтани, само че за тези с Пекин и Москва се поставят специфични грижи, показва изданието. Белград не взе участие в глобите против Русия, а в последно време се ускори натискът върху избягалите в Сърбия съветски дисиденти. Според немското списание, Съединените щати са засилили натиска против Сърбия и за образец се показва наложените предходната седмица наказания против четирима политици на босненската Република Сръбска, преди да бъде ударен Александър Вулин - началник на сръбските секрети служби.

Това, което Вучич не може или не желае да каже, го споделя Вулин. Той поддържа концепцията за " сръбски свят ", въодушевена от " съветския свят " на Владимир Путин. Вулин твърди, че единствената опция Балканите да останат постоянни е сърбите да живеят в една страна, тъй като, съгласно него, " всички спорове на Балканите стартират с дискриминирането против сърбите ".

Социологическите изследвания в Сърбия демонстрират, че 45% от интервюираните считат Владимир Путин за най-хубавия политически водач в света. След него - със забележителна разлика – се подрежда президентът на Китай. Вучич вижда себе си като представител на всички сърби, в това число живеещите в Босна, Черна гора и Косово. Съюзник на Вучич е Сръбската православна черква. Всеки път, когато Вучич се окаже под вътрешнополитически напън, той отприщва своите гневни поддръжници в най-вече сръбския север на Косово. В този покер Вучич държи като коз решението на косовския въпрос, написа в материала си немското списание.

" Шпигел " разказва и визитата на сръбския патриарх Порфирий в Грачаница на годишнината от Косовската борба. Порфирий, който е покровител на Вучич, твърди, че е зает с мира - мира, който Вучич от Белград подкопава.

Изданието подлага на критика и медиатора на Европейски Съюз за разговора Белгра - Прищина Мирослав Лайчак. Докато Вучич разяснява, че сръбският народ в Косово е бил подложен на " най-ужасното гонене " през последните 15 години, Лайчак не му опонира, а похвали " откровения и открит диалог " със сръбския президент.

„ Шпигел “ цитира Хасан Хасанович, оживял от клането в Сребреница, който споделя, че под управлението на Вучич отричането на геноцида е институционализирано. „ Сръбската идеология продължава да живее, просто ѝ смениха името и в този момент я назовават „ Сръбски свят “. Споразумение за съдействие в региона на образованието сред Сърбия и Република Сръбска в БиХ прави невероятно споменаването на сръбските закононарушения в Сребреница.

Белград се прицелва и в Черна гора. Според резултатите от последните изследвания, 32% от популацията на Черна гора се заявяват като сърби. Още по-висок резултат се чака при идващото броене на популацията. Медии, ръководени от Сърбия, организират агитация в тази посока. Сметките на Белград са следните: колкото повече етнически сърби има в черногорската статистика, толкоз по-справедливо е да ги пазиме и да се споразумеем за ориста им. Путин употребява този стратегически метод в тази ситуация с съветските жители в Грузия, Донбас и Крим. Вучич раздава паспорти в Черна гора, сръбските университети примамват с университетски кариери, а сръбските пропагандисти се радват на изключително позитивно отношение: когато един от тях се разболя, Вучич подреди да бъде превозен със аероплан на сръбска територия за лекуване. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР