Германското правителство подготвя имиграционна реформа, която би направила започването на

...
Германското правителство подготвя имиграционна реформа, която би направила започването на
Коментари Харесай

Германия ще привлича квалифицирани работници с имиграционна реформа

Германското държавно управление приготвя имиграционна промяна, която би направила започването на работа в страната за чужденци доста по-лесно. Причината за бъдещите промени е все по-сериозният дефицит на квалифицирана работна ръка в страната, който се трансформира във все по-голям проблем за най-голямата стопанска система в Европа.

Германското държавно управление приготвя имиграционна промяна, която би направила започването на работа в страната за чужденци доста по-лесно. Причината за бъдещите промени е все по-сериозният дефицит на квалифицирана работна ръка в страната, който се трансформира във все по-голям проблем за най-голямата стопанска система в Европа.

Министърът на труда Хубертус Хайл съобщи пред Financial Times, че промяната е част от по-мащабен план на държавното управление за справяне с демографската рецесия в страната. Хайл сподели, че доста промишлености са " обезверени " за личен състав, като тази обстановка " единствено ще се утежни " с пенсионирането на поколението на бейби бумърите. " На Германия ще липсват 7 млн. служащи до 2035 година, в случай че не създадем нещо. И това може да се окаже същинска спирачка за нашия стопански напредък ", прибавя той.

Промените, които ще бъдат гласувани от Народното събрание по-късно тази година, целят доста да услеснят приемането на работна виза за Германия. Новият закон за имиграцията на държавното управление ще разреши на хората да отидат в Германия за работа даже без немска професионална подготовка, сподели Хайл. " Ще бъде задоволително да имат трудов контракт, прочут професионален опит и да са получили професионално образование в родната си страна ", изяснява министърът. Германия също по този начин ще вкара " карта късмет ", която разрешава на хората да печелят точки въз основа на тяхното професионално образование и опит, без значение дали имат връзка със страната, само че приказват немски и са на възраст под 35 години. " Когато имат задоволително точки, могат да дойдат [тук] да си търсят работа ", сподели министърът на труда.
Реклама На Германия ще липсват 7 млн. служащи до 2035 година, в случай че не предприеме незабавни ограничения.
Друг законопроект, който скоро ще бъде импортиран в Бундестага, ще направи доста по-лесно за чужденците придобиването на немско поданство и ще им разреши да запазят други паспорти с изключение на немски - което сега е невероятно за жители на страни отвън Европейски Съюз. Правителството стартира и интернационална рекламна акция под мотото " Направи го в Германия ". Смисълът на това е да се привлекат задгранични служащи в браншове, изключително мощно наранени от дефицита на умения.

Хайл сподели, че той и външният министър Аналена Баербок скоро ще пътуват до Бразилия, с цел да " опишат на хората за опциите, които имат тук, да вземем за пример в специалностите, които се грижат за хората ". Друг проблем, за който се търси решение, е увеличението на броя на неквалифицираните хора в Германия. Страната се гордее с " дуалната просветителна система ", която съчетава теоретичното образование в класната стая с на практика опит във фабриката. Но все по-малък брой младежи се насочват към това обучение. Миналата година едвам 469 хиляди са почнали образование по дуалната система при 560 хиляди през 2011 година

През последните седмици дефицитът на работна ръка съвсем измести проблемите във веригата за доставки като главно ограничаване за продукцията за доста компании в Европа и изключително в Германия. Недостигът на служащи лимитира производството в индустрията, строителството и услугите, съгласно последното тримесечно изследване на Европейската комисия.
Реклама
На всичкото от горната страна възможностите казусът да се утежни изобщо не са дребни. Проучване на Германския стопански институт откри, че броят на свободните позиции в страната, за които не могат да бъдат открити квалифицирани безработни, е достигнал рекордните 630 хиляди през 2022 година - с 280 хиляди повече от 2021 година Експерти са на мнение, че дефицитът на умения също е съдействал за неотдавнашната вълна от стачки, която сковава железопътната мрежа на Германия и затвори някои от най-големите летища в страната. Инфлацията и рецесията с разноските за живот бяха главните аргументи, само че напрежението на пазара на труда даде на синдикатите по-голяма мощ при договаряния за по-високо възнаграждение и ги насърчи да прибягнат до протестни дейности.
Дясното държавно управление в Италия също желае да притегли чужденци за краткосрочни позиции Италия улеснява наемането на служащи на краткосрочни контракти, откакто в последните месеци недоволствата на работодателите от компликациите и разноските за наемане на нови фрагменти доста се усилиха. Правителството на Джорджа Мелони утвърди указа, ориентиран към понижаване на броя на хората, подвластни от държавни помощи и даване на повече еластичност на пазара на труда. Правителството също по този начин ще похарчи 4 милиарда евро за шестмесечно понижаване на налозите върху заплатите за хората с ниски приходи и понижава налозите върху спомагателните компенсации за служащи с деца, което отразява възходящата угриженост на политиците по отношение на ниската раждаемост в Италия. Свързани публикации Седмичен бюлетин за правни вести 8 май 2023, 13:20 Еврозоната се размина с криза, само че инфлацията в няколко страни ненадейно нараства 28 април 2023, 14:47 С декрет на Путин Русия конфискува активите на две задгранични компании 27 април 2023, 08:27 Германските компании не могат да се откажат от Китай 20 април 2023, 11:07 Защо Китай желае Макрон да вбие чеп сред Европейски Съюз и Съединени американски щати 11 април 2023, 10:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР