Германското правителство обяви във вторник, че засега не е склонно

...
Германското правителство обяви във вторник, че засега не е склонно
Коментари Харесай

Германия остава отворена за ползване на заеми от ЕС в условията на енергийна криза

Германското държавно управление разгласи във вторник, че " към този момент " не е склонно да разисква нов дълг на Европейски Съюз посредством заеми, само че остави отворена вратата за вероятно утвърждение на подобен проект по-късно.

В понеделник организация Блумбърг заяви, че немският канцлер Олаф Шолц " ще поддържа взаимното издаване на дълг на Европейския съюз " за справяне с последствията от енергийната рецесия, стига парите да се отпускат като заеми, а не като безплатни средства. Двама публични представители също по този начин обявиха пред " Политико ", че в отговор на всеобщите рецензии към немския пакет от ограничения за облекчение на цените на природния газ в размер на 200 милиарда евро канцлерът е показал, че заемите от Европейски Съюз биха могли да бъдат вид за подкрепяне на държавите-партньори, които може би ще се затруднят да основат сходни ограничения за подкрепяне на стопанските системи си. Такъв механизъм за взаимност би могъл да се основава на програмата SURE, която Европейски Съюз сътвори като първи отговор на рецесията с ковид през 2020 година и която се основава на заеми, подкрепени от система от доброволни гаранции от страните от Европейски Съюз.

От решаващо значение е, че фискално консервативният министър на финансите на Германия Кристиан Линднер не изключва подобен проект - въпреки да съобщи, че не счита, че в този момент е подобаващият миг за него.

Запитан за концепцията, представител на Линднер се базира на изявление за " Шпигел " през уикенда, в което финансовият министър отхвърли издаването на нов дълг на Европейски Съюз посредством безплатни средства - както стана в границите на фонда на Европейски Съюз за възобновяване от пандемията в размер на 750 милиарда евро, само че алармира за подготвеност за вероятно разискване на решение, основано на заеми, сходно на SURE.

" Програмата SURE... се състои от заеми, които бяха единствено взаимно обезпечени с гаранции от държавите-членки. Това е нещо друго ", сподели Линднер.

Той обаче акцентира, че " сега не виждам причина за това разискване ". Говорителят съобщи, че тези мнения отразяват позицията на Линднер от вторник.

Говорител на канцеларията не отговори на въпросите дали Шолц обмисля отпущането на нови заеми от Европейски Съюз, сходни на SURE - решение, което беше препоръчано от еврокомисарите Паоло Джентилони и Тиери Бретон предходната седмица.

Вместо това държавният представител изброи други финансови принадлежности, които към този момент се активизират на европейско равнище, а точно фонда за възобновяване на стойност 750 милиарда евро.

" До момента са изплатени единствено към една пета от средствата [от фонда за възстановяване] ", сподели представителят. " Следователно огромна част от средствата към момента са разполагаем за поддръжка на вложенията и промените в държавите-членки и по този метод могат да допринесат за ръководството на рецесията и екологичния преход в енергийния бранш. "

Говорителят се базира и на програмата REPowerEU, която беше контрактувана предходната седмица от финансовите министри на Европейски Съюз.

" Това е пакет, с който активизираме средства в размер на много над 200 милиарда евро, в забележителна степен от неизползвани преди този момент заеми, подсилени да вземем за пример от обилни безплатни средства. За тази цел в този момент би трябвало бързо да реализираме съгласие и с Европейския парламент, с цел да могат тези средства да бъдат употребявани навреме. " /БГНЕС, Политико

Берлин / Германия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР