Германският външен министър Хайко Маас, който е на посещение в

...
Германският външен министър Хайко Маас, който е на посещение в
Коментари Харесай

Маас скочи срещу условията на Франция за евроинтеграцията на Скопие

Германският външен министър Хайко Маас, който е на посещаване в Северна Македония, съобщи че настояването на Франция за смяна на методологията за присъединение към Европейски Съюз никога не трябва да бъде изискване за по-нататъшната евроинтеграция на страната, съобщи " Гласът на Америка ", представен от Българска телеграфна агенция.

Най-могъщата членка на Европейски Съюз твърди, че никой в Съюза не слага под въпрос присъединението на Северна Македония. Маас съобщи през днешния ден в Скопие, че мястото на страната е в Европа и че ще поддържа този развой, както и до момента.

Берлин чака да бъде спазена дадената дума и на Скопие, и на Тирана, като се аргументира, че сигурните Балкани са от стратегически интерес и за Германия, и за съюза.

Хаас счита, че настояването на Франция за смяна на методологията за присъединение към Европейски Съюз никога не трябва да бъде изискване за по-нататъшната евроинтеграция на страната. " Подготвят се оферти, само че към момента не съм видял финален документ. За нас, за Берлин е значимо предложенията да не предвидат някаква основна смяна, че се трансформира нещо основно. Реформата на този развой е комплициран въпрос за Европейски Съюз. Смятам, че Северна Македония и Албания са навлезли надълбоко в процеса на присъединение и би трябвало да има решение за започване на договаряния. Готови сме да приказваме за промени в методологията, само че не желаеме тези диспути, които ще се водят в Европейски Съюз, да бъдат изискване за започване на договаряния със Северна Македония ", съобщи Маас.

Колегата му Никола Димитров счита, че Македония има три аргумента за това, че заслужава да стартира договаряния. " Първо, чакахме доста дълго, второ, кандидатка сме от 2004 година и получихме рекомендация през 2009 година Но самото очакване не е положително. Ние сме страна, която претърпя политическа рецесия, която докара до авторитаризъм. Много направихме през миналите две и половина години, и в случай че има европейска сила на независимост и народна власт на Балканите, това сигурно е Северна Македония. Трето, взехме решение нерешимите въпроси със съседите ", сподели Димитров. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР