Германският синдикат Ферди (verdi) започна общонационална стачка в секторите на

...
Германският синдикат Ферди (verdi) започна общонационална стачка в секторите на
Коментари Харесай

Бунт в Икеа и Метро

Германският профсъюз " Ферди " (verdi) стартира общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия, като измежду засегнатите компании са веригите ИКЕА (Ikea) и " Метро " (Metro AG), съобщи ДПА, цитира economynews.bg и Българска телеграфна агенция. 

Синдикален представител изрази удовлетворение от присъединяване на чиновниците в митинга, само че не посочи броя им. Германската асоциация на търговците на дребно (HDE) не се разтревожи от протестните дейности, които са част от нескончаем спор за заплатите. Работодателите са добре готови за стачки, сподели Щефен Харке, ръководещ шеф на асоциацията, допълвайки, че не се чака забележими последствия за клиентите. Колективните договаряния, обхващащи към 5 милиона чиновници в бранша на търговията на дребно, означават дребен прогрес през последните месеци, белязани от голям брой стачки и договаряния, които не водят до разрешаване на обстановката. Синдикатът упорства за увеличение на почасовите хонорари с най-малко 2,50 евро за чиновниците в Германия и едногодишно съглашение за заплатите и има спомагателни претенции в обособените провинции. 
  
Работодателите наскоро предложиха нарастване от общо 10,24 % за двугодишен интервал, както и награда за компенсиране на инфлацията от 750 евро, наред с групово контрактувано минимално заплащане. 
 
В началото на март някои търговски компании, в това число ИКЕА, оповестиха, че ще усилят заплатите на чиновниците си. Така те последваха рекомендацията на асоциацията за доброволни нараствания. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР