Германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви, че отлагането

...
Германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви, че отлагането
Коментари Харесай

Аналена Бербок: Има риск за Западните Балкани от руска инфилтрация

Германският министър на външните работи Аналена Бербок съобщи, че отлагането на присъединението на страните от Западните Балкани към Европейския съюз рискува да ги остави отворени за съветска " инфилтрация ".

" Приемането на шестте страни от района под нашето крило по пътя им към Европейския съюз се трансформира в геополитическа нужда в светлината на бруталния империализъм на Русия ", сподели Баербок в изказване.

" Не можем да допуснем никакви сиви зони в Европа и дружно би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да защитим фланговете, които Русия може да употребява за дестабилизация, дезинформация и инфилтрация ", сподели тя преди визитата си в Западните Балкани.

Подкрепата за страните от района може да включва " подсилване на демократичните им институции, възстановяване на тяхната резистентност и предложение на стопански вероятности на техните жители ", сподели тя.

Бербок ще посети Черна гора, след което ще отпътува за Босна и Херцеговина.

Войната в Украйна още веднъж разпали устрема на Европейски Съюз да се разшири в Централна и Източна Европа.

През декември 2022 година Босна стана петата балканска страна, която получи статут на претендент за участие, след Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Албания.

Косово също кандидатства през 2022 година, само че към момента не е получило статут на кандидатка.

Бербок съобщи, че Черна гора е показала " амбициозна стратегия " за реализиране на прогрес към участие в Европейски Съюз.

Ключови области остават подобряването на " върховенството на закона и битката с корупцията ", сподели тя.

Междувременно Босна се намира на " кръстопът ", откакто Европейски Съюз ѝ даде статут на претендент за участие, и също ще би трябвало да продължи промените, добави тя.

Германия се опълчва на " тези, които слагат спънки по пътя на Босна и Херцеговина към Европейски Съюз с фантазиите си за разделяне ", сподели Бербок.

Русия поддържа близки връзки с водача на босненските сърби Милорад Додик.

Додик, който предишния месец получи едно от най-високите съветски оценки от президента Владимир Путин, през последните няколко месеца насочи предизвикателство към следвоенната ръководеща конструкция на Босна. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР