Германският консервативен блок регистрира значително увеличение на подкрепата в допитванията

...
Германският консервативен блок регистрира значително увеличение на подкрепата в допитванията
Коментари Харесай

В навечерието на конгреса си блокът на Ангела Меркел печели подкрепа

Германският закостенял блок записва доста нарастване на поддръжката в допитванията директно преди започващия през днешния ден конгрес на Християндемократическия съюз (ХДС) в Хамбург, на който ще бъде определен правоприемник на досегашния партиен водач Ангела Меркел, съобщи ДПА.

Публикувано през вчерашния ден допитване на публичната телевизия А Ер Де демонстрира, че ХДС и баварският му сътрудник Християнсоциалният съюз (ХСС) са спечелили 4 процентни пункта по отношение на предходната анкета и в този момент се употребяват с 30 % поддръжка. За сметка на това партия "Зелени " е изгубила три пункта спрямо анкетата от средата на ноември и в този момент поддръжката за нея е 20 %. Левоцентристката Социалдемократическа партия (която взе участие в ръководещата коалиция дружно с ХДС/ ХСС) и крайнодясната групировка "Алтернатива за Германия " резервират досегашните си 14 % поддръжка.

Свободната демократическа партия също резервира досегашното си ниво на поддръжка, а партия "Левите " бележи спад с един пункт, тъй че и двете са с 8 %. При допитването на института "Инфратест димап " от 3 до 5 декември 1502 души са били запитани за кого биха дали своят вот, в случай че изборите бяха идната неделя.

В конкуренцията за правоприемник на Меркел безапелационен любимец на гласоподавателите остава генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер. Както и в предходния сондаж, тя е желан избор за 45 % от запитаните, а някогашният лидер на парламентарната група на консервативния блок в Бундестага Фридрих Мерц се поддържа от 30 % от интервюираните. Министърът на опазването на здравето Йенс Шпан остава финален с едвам 10 % поддръжка.

Сред интервюираните поддръжници на ХДС 47 на 100 считат, че водач на партията би трябвало да стане Крамп-Каренбауер, 37 % са на мнение, че лидер би трябвало да бъде Мерц (+6 пункта), а 12 на 100 - Шпан (без промяна).

Меркел има намерение да отстъпи лидерския пост в ХДС, само че да остане канцлер на страната. Повечето германци утвърждават това решение: 57 на 100 от участниците в настоящето допитване считат, че тя би трябвало да довърши мандата си, управлявайки още три години до идващите федерални избори - с един пункт повече, в сравнение с през ноември.

Тридесет и девет % от запитаните са на мнение, че Меркел би трябвало да се отдръпна от канцлерския пост предварително - с два пункта по-малко спрямо ноември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР