Германският канцлер Олаф Шолц заяви в Европейския парламент в Страсбург,

...
Германският канцлер Олаф Шолц заяви в Европейския парламент в Страсбург,
Коментари Харесай

Олаф Шолц: Миналото не може да победи бъдещето, както ни убеждава Путин

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи в Европейския парламент в Страсбург, че бъдещето не принадлежи на носталгиците и че предишното не може да удържи победа над него.

Шолц приказва пред евродепутатите в Деня на Европа - 9 май, развивайки теза, че бъдещето на Европейски Съюз е в превръщането му в геополитически съюз.

" Бъдещето не принадлежи на носталгиците и на ревизионистите, които копнеят за национална популярност или за империалистическо превъзходство, а на тези, които са в положение да видят бъдещето преди то да стане ясно на всички ", сподели Шолц, перефразирайки английския публицист Оскар Уайлд.

Шолц уточни, че войната в Украйна е направила Европейски Съюз обединен и че в случай че той желае да има въздействие върху международните каузи, би трябвало да приказва с един глас.

Обща сигурност

Германският канцлер уточни, че Европейски Съюз би трябвало да развива отбранителните си качества, съдействието с НАТО и индустриалната си мощ, само че в това време сподели че " който мечтае за Европа като велика мощ, живее в предишното ".

Европа би трябвало да ускори напъните за по-тясно военно съдействие, взаимни доставки и интеграция на своите отбранителни промишлености, сподели Шолц пред депутати в Европейския парламент.

Новите сътрудници

Според него Европейски Съюз би трябвало се развие като геополитически съюз, с цел да усили тежестта на Европа в международните каузи. За задачата Европейски Съюз би трябвало да резервира Съединени американски щати като " най-съществен съдружник и главен сътрудник ", да минимизира рисковете от съперничеството и конкуренцията с Китай и да търси нови партньорства в Азия, Африка и Латинска Америка.

Така той задочно се опълчи на тезата на френския президент Еманюел Макрон за емпанципиране на Европа от Съединени американски щати и от Китай, която той разви след посещаване в Пекин.

 Еманюел Макрон се разгласи за самостоятелност на Европа от Съединени американски щати и Китай Еманюел Макрон се разгласи за самостоятелност на Европа от Съединени американски щати и Китай " Европа би трябвало да е подготвена да се отвори към света, другояче разпоредбите ще се диктуват от други ", уточни канцлерът, добавяйки, че бъдещият международен ред ще е многополюсен.

Той настоя за бързо подписване на съглашения за свободна търговия с страните от Меркосур, Мексико, Индия, Индонезия, Австралия и Кения, и за осъществяване на европейските задължения към климатичните цели, продоволствената сигурност и битката с глада.

Разширяването

Олаф Шолц посвети забележителна част от речта си пред Европарламента на разширението на Европейски Съюз, като акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да съблюдава обещанията, си в случай че желае да резервира въздействието си. Той подчертава върху приемането на страните от Западните Балкани и особено акцентира политическия кураж на Скопие. " Куражът, проявен от Северна Македония в политически проект би трябвало да бъде последван от бърз прогрес по присъединението. В противоположен случай политиката на разширение няма да е привлекателна и ще се ограничи въздействието на Европейски Съюз ", уточни Шолц, реферирайки към компромиса с България, който разреши започване на договаряния за участие със Скопие.
 Без да упоменат София, Албания и Северна Македония стартират договаряния за влизане в Европейски Съюз Без да упоменат София, Албания и Северна Македония стартират договаряния за влизане в Европейски Съюз

Вътрешните промени

Канцлерът уточни, приветстван от депутатите, че Европейски Съюз би трябвало да се промени като разреши повече външнополитически и данъчни решения да се вземат с квалифицирано болшинство вместо досегашното единогласие, заявявайки, че " битката за болшинства и съюзи и търсенето на взаимни отстъпки, които да пазят ползите на по-слабите, е същината на демократичната народна власт ".

Шолц настоя за по-строго спазване на върховенството на правото в Европейски Съюз, като прикани Европейската комисия да не се колебае да води наказателни процедури против европейските страни, които нарушават съществени полезности като свободата, демокрацията, равенството, върховенството на правото и зачитането на човешките права.
 Германският канцлер приказва пред Европейския парламент в Страсбург в Деня на Европа
© Reuters

Германският канцлер приказва пред Европейския парламент в Страсбург в Деня на Европа

Той прикани преди европейските избори след година евроинституциите да одобряват измененията в политиката за миграцията и убежището, без да чакат " солидарността да ни споходи свише ", имайки поради концепцията за вътрешно разселване на мигрантите, с цел да се разтоварят граничните страни.

Шолц се разгласи за основаване на благоприятни условия за законна миграция, които да решат проблемите на Европа с работната ръка, съчетани с връщане на противозаконните мигранти и усилване на контрола по външните граници на Европейски Съюз.

 Германия разгласи проект за имиграционна промяна, с цел да се оправи с дефицита на работна ръка Германия разгласи проект за имиграционна промяна, с цел да се оправи с дефицита на работна ръка

Германският канцлер посочи като най-голямо предизвикателство пред Европа в ХХI в. постигането на въглеродна индиферентност и сподели, че Европа би трябвало " развива и предлага на пазара технологиите, от които се нуждае целия свят ", като по този начин резервира водачеството, което е имала по време на индустриалната гражданска война.

Путин и Украйна

Олаф Шолц се връща на няколко пъти в речта си към войната в Украйна, като съобщи, че Европа е длъжна да оказва на украинците помощ, до момента в който те се нуждаят от това и още в този момент да се приготвя да взе участие във възобновяване на страната. " Европейска Украйна е най-ясното отричане на империалистическата, реваншистка политика на Путин, която е в нарушаване на интернационалното право ", сподели Шолц.

Той акцентира, че " украинците заплащат с живота си за лудостта на северния си комшия " и прикани европейците да не се стряскат от военния церемониал на Путин.

 Путин упрекна Запада, че е не запомнил кой го е избавил от Хитлер Путин упрекна Запада, че е не запомнил кой го е избавил от Хитлер

" Миналото няма да удържи триумфална победа над бъдещето, каквото е посланието на Москва ", съобщи немският канцлер пред членовете на Европейския парламент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР