Германският канцлер Олаф Шолц смята, че са необходими дипломатически усилия

...
Германският канцлер Олаф Шолц смята, че са необходими дипломатически усилия
Коментари Харесай

Шолц смята, че са необходими дипломатически усилия за прекратяване на войната в Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц счита, че са нужни дипломатически старания за преустановяване на войната в Украйна.

В изявление за немския ефирен канал ZDF той разяснява смисъла на консултациите в Джеда, Саудитска арабия, които се организираха при започване на месеца. Там представителите на над 40 страни, само че без Русия, разискаха разнообразни хрумвания, в това число украинското предложение за разрешаване на спора.

В изявлението канцлерът Шолц особено означи обстоятелството, че с изключение на страните от Латинска Америка и Африка в договарянията в Саудитска Арабия е взел участие и Китай. Според него това е значим фактор за намирането на спокойно решение.

По думите му договарянията би трябвало да продължат, защото ускоряват натиска върху Русия, която би трябвало да осъзнае, че е тръгнала по неверен път и че би трябвало да изтегли войските си и да направи мира вероятен.

Същевременно Украйна продължава да оказва напън върху немското държавно управление да даде на Киев немски крилати ракети " Таурус ", съобщи организация ДПА.

Украйна се нуждае от тях, " с цел да избави повече животи на украински бойци и цивилни и да форсира освобождението на своите територии ", съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба в изявление за днешното издание на немския " Билд ". " Формулата е елементарна: по-голям обсег на ракетите значи по-кратка дълготрайност на войната ", прибавя той.

С това оръжие Украйна ще може да " доближи съветските окупационни сили на украинска територия надалеч оттатък фронтовата линия, да наруши логистиката им и да унищожи командните центрове и складовете за муниции ", споделя още Кулеба, представен от БНР.

В Германия натискът върху канцлера Олаф Шолц по този въпрос в последно време се ускори, показва ДПА. Политици от ръководещите партии и опозицията желаеха на украинските въоръжени сили да бъде предоставена оръжейна система, подобаваща за заличаване на бункери и предпазени командни пунктове на разстояние до 500 километра.

По-рано този месец немският министър на защитата Борис Писториус съобщи, че към момента не е пристигнало времето за взимане на решение. Миналия петък Шолц съобщи, че няма нищо ново за съобщаване по въпроса.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР