Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в понеделник в Турция за

...
Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в понеделник в Турция за
Коментари Харесай

Германският канцлер е на визита в Турция

Германският канцлер Олаф Шолц дойде в понеделник в Турция за първото си публично посещаване след встъпването си в служба . Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посрещна Шолц с публична гала в Президентския комплекс в столицата Анкара, предава Анадолската организация.

Двамата водачи разискаха двустранните връзки, районните въпроси, както и дипломатическите старания за преустановяване на войната в Украйна .

С помощта на организацията от турска страна, за първи път лице в лице от началото на войната на 24 февруари.

Двамата водачи ще дадат конференция, след което Шолц ще се завърне в Берлин още същата вечер .

Турският водач разгласи, че поставя услилия да органзира среща сред президентите на Русия и Украйна, защото Анкара поддържа топли връзки и с двете враждуващи страни . Засега обаче тези старания не се увенчават с триумф.

Олаф Шолц също организира неколкократни телефонни диалози, както с Путин, по този начин и със Зеленски, само че още веднъж без забележим резултат .
 Ердоган: Ако Западът беше дал по-силен отговор на анексията на Крим, можеше да се избегне войната в Украйна
Ердоган: Ако Западът беше дал по-силен отговор на анексията на Крим, можеше да се избегне войната в Украйна

Той жигосах демонизирането на съветското изкуство и просвета

След срещата с турския президент немският канцлер Олаф Шолц съобщи, че Берлин и Анкара работят дружно за реализиране на помирение в Украйна . Шолц счита, че с всеки ден на военни дейности в Украйна Русия се отдалечава от международната общественост.

" Напълно единомислещо споделяме мнението, че примирието би трябвало да бъде реализирано допустимо най-скоро ", сподели Шолц. Той означи значимостта на основаването на филантропични коридори за цивилните в Украйна. " Всеки ден с всяка бомба Русия се отдалечава от ден на ден и повече от международната общественост ", сподели немският канцлер. Той се застъпи за дипломатическо решение на спора . " Важно е да създадем всичко допустимо този разговор (между Русия и Украйна - бел. ред) да не бъде пресечен, а да продължи ", сподели той.

Според него " суверенитетът и териториалната целокупност на Украйна са отвън подозрение ". " Искаме да сме сигурни, че Украйна може да се отбрани. Правим това посредством финансова, филантропична помощ, военна помощ от Турция, само че също и от Германия. В тази връзка желая да кажа, че затварянето от страна на Турция на Босфора за враждуващите страни според Конвенцията от Монтрьо е значим принос за деескалацията на тази рецесия ", сподели Шолц.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в понеделник, че той би трябвало да поддържа другарски връзки както с съветския президент Владимир Путин, по този начин и с украинския му сътрудник Владимир Зеленски .

" Трябва да поддържаме другарството си както с господин Зеленски, по този начин и с господин Путин. По отношение на глобите, ние направихме нужното в границите на разпоредбите на Организация на обединените нации. И ние направихме за Украйна това, което другите страни-членки на НАТО не направиха, без значение от Русия, " сподели той на конференцията в Анкара.

Ердоган посочи, че е разискал с Шолц обстановката в Украйна и по неговите думи Турция ще продължи да поставя старания за определяне на стабилно преустановяване на огъня в Украйна .

Ердоган счита, че е прибързано да се приказва за това какво ще се случи със закупуването на оръжия от Турция от Русия.
 Отражението на обстановката в Украйна разискаха военният министър Драгомир Заков и турският дипломат у нас
Отражението на обстановката в Украйна разискаха военният министър Драгомир Заков и турският дипломат у нас

Двамата подчертаха обичайно положителното сътрудничество
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР