Германският канцлер Олаф Шолц обвини Иран, че е помогнал на

...
Германският канцлер Олаф Шолц обвини Иран, че е помогнал на
Коментари Харесай

Олаф Шолц осъди Иран заради подкрепата, която оказва на Хамас

Германският канцлер Олаф Шолц упрекна Иран, че е оказал помощ на палестинското ислямистко придвижване " Хамас " да стане задоволително мощно, с цел да нападне Израел, съобщи Ройтерс.

" Нямаме изрично доказателство, че Иран оперативно е поддържал тази малодушна офанзива, само че за нас е ясно, че без иранската поддръжка от последните години, групировката " Хамас " в никакъв случай нямаше да е в положение да извърши сходно невиждано нахлуване ", сподели немският канцлер пред депутати в Бундестага.

Той прикани палестинския президент Махмуд Абас ясно да осъди офанзивата на " Хамас " против Израел, съобщи Франс прес. Шолц дефинира мълчанието на Абас по въпроса като " срамно ".

" Питам се къде е ясното наказание на терористичното принуждение на " Хамас " от страна на палестинската самостоятелна власт и от страна на нейния президент Махмуд Абас? Тяхното безмълвие е срамно " , сподели Шолц.

" Поддържам непосредствен контакт с египетския президент Сиси, който има канали за връзка с Газа. Днес ще беседвам и с турския президент Ердоган и ще приема емира на Катар ", добави немският канцлер. " Тримата могат да изиграят значима роля за деескалация на обстановката ", акцентира Шолц.

Той заяви, че всички действия на " Хамас " на територията на Германия ще бъдат неразрешени, отбелязва ДПА. Палестинската ислямистка формация е квалифицирана като терористична организация от Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Мрежата за взаимност с палестинските пандизчии (Samidoun) също става неразрешена организация в Германия, откакто приветства нападението против Израел, а деятели на придвижването раздаваха сладки по улиците на берлинския квартал " Нойкьолн ".

" Това е непоносимо. Това е нечовешко. Това опонира на всички полезности, на които сме се посветили като страна ", съобщи Шолц. " Ние не одобряваме прояви на ненавист и подстрекаване със скръстени ръце. Не толерираме антисемитизма ", безапелационен бе немският канцлер.  

Освен това той разгласи пред депутатите, че Берлин краткотрайно стопира помощта си за развиването на палестинските територии. Канцлерът изясни, че ще бъде изработен подробен разбор на това, къде отиват средствата. " Нашият аршин ще бъде дали тези планове служат на мира в района и на сигурността на Израел по най-хубавия вероятен метод... Докато този разбор не бъде напълно приключен, няма да отпускаме никакви нови средства ", уточни той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР