Германският канцлер Олаф Шолц е днес и утре на двудневно

...
Германският канцлер Олаф Шолц е днес и утре на двудневно
Коментари Харесай

Шолц е в Канада за сделки за водород и втечнен газ

Германският канцлер Олаф Шолц е през днешния ден и на следващия ден на двудневно посещаване в Канада, акцент в което са енергийните договаряния, съобщи Ройтерс. Според чиновници в немското държавно управление канцлерът ще подпише съглашение за доставка на водород, чиято цел е да помогне на Берлин да форсира зеления преход и да понижи зависимостта от съветските газови доставки.

Изправен пред вероятността за цялостно прекъсване на газовите потоци от страна на Москва в отговор на западните наказания, Шолц ще разиска и опциите за доставки на канадски полутечен газ в Германия, показват държавните чиновници.

По думите им обаче даже и да се стигне до покупко-продажби, те не биха били извънредно решение за задаващата се зима, когато сигурно в Германия ще има дефицит на природен газ, нито за идната, защото инфраструктурата за това просто не е налична, предава Българска телеграфна агенция.

Заедно в министъра на стопанската система Роберт Хабек и огромна бизнес делегация, Шолц стартира първото си публично посещаване в ролята си на канцлер в Канада от Монреал. След това той ще посети Торонто и дребното градче Стивънвил на източния бряг на остров Нюфаундленд.

Именно в Стивънвил Шолц ще подпише с канадския министър председател Джъстин Трюдо съглашение за доставки на " зелен " водород. Канадските управляващи възнамеряват да изградят там огромен цех за произвеждане на водород чрез електричество, добито от вятърни централи. " Енергията от Канада е решение със средносрочен темперамент ", споделя един от цитираните немски чиновници.

Водената от Шолц бизнесделегация включва ръководители от енергийния, химическия, автомобилния, минния, морския и екологичния сдектори. Сред тях, да вземем за пример, е основният изпълнителен шеф на Volkswagen Херберт Дис.

Днешните диалози ще бъдат главно на енергийна тема, а също така Шолц ще посети и Института за проучване на логаритмите, занимаващ се с развиването на изкуствения разсъдък. Канцлерът ще се срещне и с представители на канадските пенсионни фондове, с цел да обсъде евентуални вложения в Германия, свързани със зеления преход.

Във вторник Шолц ще приказва пред германско-канадска икономическа конференция в Торонто, чийто фокус е енергийната сигурност, бъдещите технологии и автоматизацията, след което ще посети Стивънвил и оттова ще отпътува назад за Германия.

Официални немски представители показаха, че немски канцлер от десетилетия не е посещавал особено Канада, което приказва за значимостта на това пътешестване. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР