Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че планира да остане

...
Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че планира да остане
Коментари Харесай

Меркел заяви, че планира да остане канцлер още един пълен мандат

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи през днешния ден, че възнамерява да остане на поста още един цялостен четиригодишен мандат, осведоми БТВ, базирайки се на Ройтерс.

Влязох в предизборната акция без илюзии, че моят възможен четвърти мандат може да бъде елементарен, акцентира Меркел. Тя означи, че гласоподавателите са произнесли своята присъда, и прикани партиите да одобряват резултатите, като се опитат да сформират държавно управление и да избегнат нови избори.


„ Ние имаме явен мандат да формираме кабинет ”, акцентира Меркел.

Християндемократите на Меркел завоюваха най-вече гласове на създадените през вчерашния ден парламентарни избори в Германия (32% от гласовете), само че сами нямат болшинство.

Преговорите за сформиране на държавно управление се обрисуват комплицирани заради разпределението на местата в Бундестага, само че и поради позициите на политическите сили, които ще бъдат показани в новия състав на долната камара на немския парламент.

Ангела Меркел разгласи през днешния ден, че ще води договаряния за сформиране на ръководеща коалиция с три партии – социалдемократите (20%), Зелените (9,5%) и Свободните демократи (10%).

Преговорите за сформиране на държавно управление обаче се обрисуват комплицирани заради разпределението на местата в Бундестага, само че и поради позициите на политическите сили, които ще бъдат показани в новия състав на долната камара на немския парламент.

Социалдемократите, които до момента управляваха в „ огромна коалиция ” като по-малък сътрудник на християндемократите на Меркел, оповестиха, че ще преминат в съпротива.

Канцлерът означи, че християндемократите са изгубили един милион гласоподаватели в интерес на националистическата антиимигрантска партия „ Алтернатива за Германия ” (третата политическа мощ на изборите с 13% от гласовете).

На сутринта водеща фигура от националистическата партия – Фрауке Петри, отхвърли да влезе в Народното събрание.

След дълго обсъждане взех решение да не вземам участие в групата на „ Алтернатива за Германия ” в Бундестага, разгласи Петри. Тя напусна залата и остави сътрудниците си в неразбиране. А ръководителят трябваше да твърди медиите, че партията няма да се разцепи.

Меркел пък увери, че „ Алтернатива за Германия ” няма да има въздействие в немската политика след изборите, защото ще бъде изолирана.

Коалиция „ Ямайка ”

След отхвърли на социалдемократите най-вероятен остава сюжетът за така наречен коалиция „Ямайка“, която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера и нейната сестринска баварска партия Християнсоциален съюз (ХСС) плюс Зелените и Свободните демократи.

Последните две обединения към този момент дадоха да се разбере, че са подготвени да ръководят дружно с Християндемократическия блок.

Името на обединението идва от трите цвята, с които се асоциират трите обединения, които ще влязат в състава й, а точно черният за консерваторите на Ангела Меркел, зеленият за партията Зелени и жълтият за Свободните демократи. От тези три цвята се състои знамето на Ямайка.Подобна коалиция е имало до момента единствено на провинциално равнище.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР