Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова да води

...
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова да води
Коментари Харесай

Меркел: Готова съм за повторни избори

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че е подготвена да води партията си на възможните повторни избори за Бундестаг, вместо да рискува да образува несигурно малцинствено държавно управление. „ Много съм скептична във връзка с държавно управление на малцинствата, сподели тя пред телевизионния оператор ARD, добавяйки, че " новите избори ще бъдат по-добрият път ".
В друго изявление пред ZDF Меркел акцентира, че Германия се нуждае от устойчиво държавно управление, което не би трябвало да търси болшинство за всяко решение. Тя сподели също, че не е обмисляла да се отдръпна от Християндемократическия съюз (ХДС).
Преди това Лидерът на Социалдемократическата партия на Германия (СДП) Мартин Шулц изрази разбиране, че след неуспеха на съдружните договаряния ще се проведат повторни избори за Бундестаг.
" Ние не се опасяваме от нови избори и ги считаме за правилни”, сподели той на конференция в Берлин. Политикът сподели още, че немският канцлер и водач на обединението Християндемократически/ Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) Ангела Меркел не е говорила с него за образуването на коалиция. „ Меркел не се свърза с мен ", сподели той.
Шулц добави, че в сряда ще организира среща с немския президент Франк-Валтер Щайнмайер, по време на която ще бъде разисквана вътрешната политическа обстановка.
Щайнмайер прикани всички водещи политически сили на Германия да обезпечат образуването на държавно управление, без да организират нови избори за Бундестаг, съобщи БГНЕС.
" Очаквам цялостна подготвеност за обезпечаването на държавното управление в обозримо бъдеще ", сподели той в Берлин. Държавният глава акцентира, че " политическите партии са изправени пред предизвикателство ".
" Ние се озовахме в обстановка, каквато не е имало от най-малко 70 години. Формирането на държавно управление постоянно е било комплициран развой. Всички партии би трябвало да помислят за това и да преразгледат позицията си ", уточни той.
По-рано през днешния ден Ангела Меркел съобщи, че консерваторите съжаляват за неуспеха на договарянията и че ХДС/ХСС в близко време ще възобнови работата по тази тематика.
В продължение на месец консерваторите от ХДС/ХСС, демократичната Свободна демократична партия (СвДП) и Зелените водят предварителни договаряния, които обаче не съумяха да завършат с съгласие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР