Германският канцлер Ангела Меркел призова Европейския съюз да постигне споразумение

...
Германският канцлер Ангела Меркел призова Европейския съюз да постигне споразумение
Коментари Харесай

Меркел: Да приемем спасителния пакет до края на юли

Германският канцлер Ангела Меркел прикани Европейския съюз да реализира съглашение за проект за възобновяване на стойност 750 милиарда евро до края на юли, с цел да се рестартира стопанската система, ударена от пандемията на ковид.
" Най-добре би било, в случай че успеем да реализираме съглашение преди лятната почивка ", сподели Меркел и прикани за взаимни отстъпки от страна на държавите-членки, с цел да се даде опция съглашението да бъде утвърдено до края на годината.
" Трябва да действаме бързо и уверено ", сподели тя.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи големия фонд за подкрепяне на Европейски Съюз да излезе от най-дълбоката криза, само че проектът бе посрещнат неотложно с грубо опълчване от фискално консервативните държави-членки, в това число Австрия и Холандия.
Предложеният пакет се състои от 500 милиарда евро безплатни средства и 250 милиарда евро заеми, само че изисква единомислещо утвърждение от Европейски Съюз.
" Изходната позиция надалеч не е лесна, само че се надявам, че всички държави-членки ще работят в дух на компромис в изискванията на тази невиждана обстановка ", сподели Меркел.
" Сближаването и солидарността в никакъв случай не са били по-важни от през днешния ден. Кризата може да бъде преодоляна единствено в случай че действаме за и един с различен ", сподели тя.
Европейският съвет би трябвало да организира видео среща на върха на 19 юни по противоречивия пакет от тласъци, най-големият досега в Европейски Съюз.
Решение обаче не се чака, до момента в който водачите не се срещнат персонално, съобщи Меркел, чиято страна поема председателството на Европейски Съюз през юли.
Германският канцлер в края на май остави наблюдаващите с отворена уста, откакто предложи дружно с френския президент Еманюел Макрон проект за 500 милиарда евро безплатни средства, които да оказват помощ на най-тежко засегнатите членки на Европейски Съюз да върнат стопанските системи си на път.
Това предложение, което в този момент съставлява по-голямата част от пакета на Фон дер Лайен, постави завършек на дългогодишно немско табу, защото включваше вдишване на споделен дълг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР