Германският Бундестаг прие резолюция, с която призна Гладомора в СССР

...
Германският Бундестаг прие резолюция, с която призна Гладомора в СССР
Коментари Харесай

Германия призна Гладомора в СССР за геноцид срещу украинците

Германският Бундестаг одобри резолюция, с която призна Гладомора в Съюз на съветските социалистически републики сред 1932 и 1933 година за геноцид над украинския народ, заяви пресслужбата на немския парламент. Документът, озаглавен „ Гладоморът в Украйна: припомняне – памет – предизвестие “, е импортиран от ръководещите съдружни сътрудници - Социалдемократическата партия, Съюз 90/Зелените и Свободната демократическа партия, само че също и от опозиционната коалиция ХДС/ХСС. В резултат той е признат с огромно болшинство. „ Милиони хора в Украйна станаха жертви на това целеустремено и всеобщо изтребване на хора посредством апетит. Масовата гибел от апетит не беше резултат от неприятната годишна продукция, а беше отговорност на политическото управление на Съветския съюз под управлението на Йосиф Сталин. В този смисъл Гладоморът съставлява закононарушение против човечеството “, се споделя в резолюцията.

Авторите й означават, че от една страна гладът „ е директно разследване от политиката на насилствена колективизация на селяните “, а въпреки това „ задачата на всеобщите убийства от апетит е политическото угнетяване на украинската национална еднаквост “. Депутатите означиха, че от глада и репресиите е потърпевша цяла Украйна, а освен районите със зърнопроизводство. " От днешна позиция се постанова историческа и политическа оценка за геноцид. Германският Бундестаг споделя тази подредба ", се споделя в резолюцията.

Бундестагът декларира още, че Гладоморът е част от интервала на най-масовите закононарушения против човечеството в Европа, чиято свирепост е невъобразима, в това число Холокоста. " Гладоморът беше систематично отричан в Съветския съюз и върху тази тематика имаше табу, а споменаването му се наказваше. Прикриването на информация за глада стартира още във времената на използването му. Книги за гибелта бяха унищожени, сериозно настроени длъжностни лица бяха отстранени, а на публицистите беше неразрешено да пътуват до потърпевшите райони. В доста европейски страни несъмнено имаше дипломатически отчети и обособени известия в пресата за всеобщия апетит в Съюз на съветските социалистически републики, само че същите си затваряха очите, изключително откакто за тях бе преференциално да внасят на ниска цена зърно от Съветския съюз “, декларират още немските депутати.

Бундестагът отбелязва, че уважава паметта на жертвите на Гладомора. „ Повече от всеки път в тези дни на противозаконна нападателна война на Русия против Украйна, която в това време съставлява нахлуване против нашия европейски кротичък ред и полезности, ние се застъпваме по тази причина да няма повече място за желания за великодържавнически желания и за подтисничество в Европа “, се споделя още в резолюцията.

Германският парламент приканва федералното държавно управление да продължи да поддържа политически паметта на жертвите на Гладомора, а също и интернационалната видимост на събитията от 30-те години на ХХ век, да вземем за пример посредством разнообразни просветителни начинания. Депутатите призоват държавното управление да продължи изрично да се опълчва на всевъзможни опити за „ лансиране на едностранчиви съветски исторически разкази “.

Освен това Бундестагът прикани държавното управление да продължи да дава политическа, финансова, филантропична и военна поддръжка на Украйна " като жертва на нападателната война на Русия, която нарушава интернационалното право, и на империалистическата политика на Владимир Путин ".

През 2019 година на уеб страницата на Бундестага беше записана петиция с искане Гладоморът в Украйна да бъде приет за геноцид, напомня Cordonua.com. Тя събра нужния брой подписи за разглеждане. Сред страните, които до момента са признали Гладомора за геноцид над украинците, са Австралия, Грузия, Еквадор, Естония, Канада, Колумбия, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Съединени американски щати, Унгария, Португалия, Ирландия, Молдова, както и Ватикана.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР