Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) се извини, след като медии съобщиха,

...
Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) се извини, след като медии съобщиха,
Коментари Харесай

Фолксваген се извини за тестове на отработени автомобилни газове с маймуни

Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) се извини, откакто медии оповестиха, че компанията е взела участие в опит, при който маймуни са били принудени да вдишват отработени автомобилни газове, с цел да се ревизира токсичността на дизеловите излъчвания, съобщи ДПА.

В. „Ню Йорк таймс“ заяви тази седмица, че в проучвателен център в Албакърки 10 маймуни са били заключени в херметично затворен резервоар с анимационни филмчета, които да отвличат вниманието им, до момента в който вдишват отработени газове от Фолксваген Бийтъл (Volkswagen Beetle).

„Убедени сме, че научните способи, определени тогава, са били неправилни. Щеше да бъде по-добре тези проби въобще да не бъдат провеждани“, показва компанията.

Фолксваген осъди всички форми на злоупотреби с животни и „помоли за амнистия за това неприятно държание и неправилна преценка на някои лица“.

Случаят е обвързван и с по-мащабния скандал „дизелгейт“, защото тестваният автомобил е бил оборудван да изхвърля по-малко отработени газове при тестови сюжети в опит да бъдат манипулирани измерванията. Разкриването на тази процедура през 2015 година провокира вълна от интернационалните следствия и пазарни проблеми, с които Фолксваген продължава да се бори.

Проектът е бил подсилен също от Даймлер (Daimler) и Бе Ем Ве (BMW), само че Фолксваген е бил отпред на организацията благодарение на европейски проучвателен институт.

Германската провинция Долна Саксония, която е огромен акционер в компанията, през вчерашния ден също изрази потрес и изиска цялостно следствие на тестванията, провеждани през 2014 година. Провинциалните управляващи желаеха и увещание, че такива практики няма да се случват в никакъв случай повече.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР