Германските власти са разработили технология, позволяваща на инвеститорите да купуват

...
Германските власти са разработили технология, позволяваща на инвеститорите да купуват
Коментари Харесай

Германия създава мост между блокчейн технологията и еврото



Германските управляващи са създали технология, позволяваща на вложителите да купуват и продават скъпи бумаги на блокчейна в подмяна на парите на централната банка, преодолявайки разликата сред два свята, които до неотдавна изглеждаха непримирими, оповестява Ройтерс.

Частни и обществени институции по света опитват с потреблението на така наречен " технология на разпределената книга " (DLT), известна най-много с зареждането на биткойн и други криптовалути, за споразумяване на покупко-продажби с публични парични средства.

Технологията на разпределената книга се отнася до софтуерната инфраструктура и протоколи, които разрешават едновременен достъп, валидиране и актуализиране на записи по неизменим метод в мрежа, публикувана в голям брой обекти или местоположения.

Бундесбанк, която си партнира за този план с Deutsche Börse и немската държавна организация за дълг, съобщи в сряда, че решението е първото, което разрешава на тези, които продават скъпи бумаги в блокчейна, да получат приходите си по техните сметки в централната банка.

Технологията може скоро да бъде разширена до цялата еврозона и доста преди стартирането на цифровото евро на Европейската централна банка.

" Участниците демонстрираха, че е допустимо да се откри софтуерен мост сред блокчейн технологията и стандартните платежни системи за споразумяване на заплащането на скъпи бумаги в пари на централната банка, без да е належащо да се основава цифрова валута на централната банка “, съобщи немската централна банка Бундесбанк.

По време на теста беше пусната 10-годишна държавна облигация на блокчейна и тя се търгуваше, въпреки и единствено в тестов режим, от шест банки: Barclays, Citibank, Commerzbank, DZ Bank, Goldman Sachs и Société Générale.

Сделките бяха уредени на блокчейна благодарение на " задействаща верига ", която свързва активите в разпределената книга (DLT) с платежната система на еврозоната, известна като Target 2.

Твърдите последователи на криптовалутите постоянно са скептични към централните банки и показват своите токени като форма на пари, защото те не могат да бъдат отпечатани и девалвирани по избор.

ЕЦБ изследва основаването на цифрово евро, евентуално основано на блокчейн технология, като допълнение към парите в брой през идващите пет години.

Бундесбанк обаче при хладно този план, заявявайки, че той може да дестабилизира банковия бранш, като отдръпне вложителите по време на рецесия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР