Германските служби за сигурност се опасяват, че газопроводът Северен поток-1

...
Германските служби за сигурност се опасяват, че газопроводът Северен поток-1
Коментари Харесай

Германски служби за сигурност се опасяват, че Северен поток-1 може да стане неизползваем завинаги

Германските служби за сигурност се притесняват, че газопроводът " Северен поток-1 " ще остане негоден вечно, откакто бяха открити огромни течове от тръбите на " Северен поток 1 " и " Северен поток-2 ", минаващи по дъното на Балтийско море.

Това заяви немският ежедневник " Тагесшпигел ", базирайки се на държавни източници, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

 

Понастоящем немското разузнаване играе водеща роля в следствието и сега се правят оценка сателитни фотоси на вероятни придвижвания на кораби в навечерието на детонациите.

Една от версиите е, че водолази може да са сложили експлозиви на двете тръби на " Северен поток 1 " и на една от двете тръби на към момента неработещия " Северен поток 2 ".

Според информация на Tagesspiegel целенасочените детонации демонстрират, че течовете са големи, а скоростта на намаляване на налягането е била висока. Освен това сред трите места, откъдето са произлезли течовете, има доста разстояние. Поради размерите на течовете - в тръбите може да попадне извънредно огромно количество солена вода.

Ако течовете в двете тръби на " Северен поток-1 " не бъдат отстранени бързо, огромни количества солена морска вода ще обхванат в тръбопроводите, и ще причинят корозирането им.

В същото време изданието показва, че експерти от немското външно министерство и други федерални министерства, както и канцеларията на федералния канцлер разискват следствията от случая.

 

Припомняме, че в понеделник газ изтече от нефункциониращия „ Северен поток 2 “ край югоизточния бряг на остров Борнхолм, който е датска територия. Отделно се появиха две повреди при „ Северен поток 1 “ – на североизток от острова.

Няколко европейски водачи и специалисти заговориха за „ бойкот “ при случая с тръбопроводите, минаващи от Русия към Европа.

 

Според сеизмолози в университета в Упсала, Швеция, случаите са породени от детонации, а не от земетресение или свлачище. Москва отхвърля да е забъркана.

Междувременно спешният екип на Федералното министерство на външните работи на Германия също се е заел с случая, а няколко федерални министерства и канцлерството разискват следствията. Като първа стъпка контролът на немските суверенни води от страна на федералната полиция се ускорява, като нейните кораби следят по-внимателно съответните направления на сериозната инфраструктура.

 

Германските управляващи ще затегнат контрола над немските териториални води, като техни кораби ще следят по-отблизо съответните направления на основни инфраструктурни обекти, написа още изданието.

Подобно на Европейската комисия, немските служби за сигурност и немската Федерална разследваща работа (БНД) настояват, че повода за случаите е бойкот.

 

Въпреки че през последните седмици не тече газ по " Северен поток 1 ", а " Северен поток 2 " не беше пуснат в употреба заради съветското нахлуване против Украйна, казусът повдига нови въпроси за енергийната сигурност в Германия и Европа. След хипотетичните набези цените на природния газ още веднъж се покачиха.

Германия се пробва да проучва обстановката взаимно с датските и шведските управляващи, само че е доста мъчно да се извърши уместно следствие на дълбочина от 70-80 метра. Датската страна съобщи в сряда, че следствието в морето може да се организира едвам след седмица или две.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР