Германия преследва бивш пазач на нацистки лагер на възраст 98

...
Германските прокурори повдигнаха обвинения срещу 98-годишен мъж в съучастие в
Коментари Харесай

Германските прокурори повдигнаха обвинения срещу 98-годишен мъж в съучастие в убийството на около 3300 души в нацистки концентрационен лагер през Втората световна война.

Мъжът, все още неназован, е бил юноша, когато е служил като пазач в Заксенхаузен между юли 1943 г. и февруари 1945 г., се казва в обвинителния акт .

Твърди се, че е помагал в "жестокото и коварно" масово убийство на затворници.

От 2011 г. Германия преследва бивши нацисти за съучастие - не само за убийства или изтезания като отделни лица.

Но това е надпревара с времето, както обвиняемите имат са били много стари и някои са починали, преди да излязат на съд.

Нацисткият SS затвори повече от 200 000 души в Заксенхаузен, включително политически затворници, евреи, пленени съветски войници, Роми и синти (цигани).

Десетки хиляди затворници умряха от глад, принудителен труд, медицински експерименти и убийства от СС. Лагерът е построен на север от Берлин през 1936 г.

В последното наказателно преследване случаят ще се разглежда от съд за непълнолетни, като се има предвид, че мъжът е бил юноша в времето на престъпленията. Сега той живее в Майн-Кинциг, селски район в Централна Германия.

Миналата година 101-годишният Йозеф Шютц беше признат за виновен в подпомагане на при масово убийство в Заксенхаузен. Той получи присъда от пет години затвор, но почина през април тази година, все още на свобода, докато чакаше резултата от обжалването.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР