Германските оръжия изиграха решаваща роля в скорошната успешна контраофанзива на

...
Германските оръжия изиграха решаваща роля в скорошната успешна контраофанзива на
Коментари Харесай

Германските оръжия изиграха решаваща роля в успешната контраофанзива на Украйна

Германските оръжия изиграха " решаваща роля " в скорошната сполучлива контраатака на Украйна, сподели канцлерът Олаф Шолц, като в същото време изрази дребна вяра, че неуспехите на бойното поле ще убедят съветския президент Владимир Путин да спре войната, цитира думите му европейската редакция на американския вестник " Политико "

Говорейки пред кореспонденти на конференция с грузинския министър председател Иракли Гарибашвили в канцлерството в Берлин, Шолц отбрани досегашната политика на Германия в доставките на оръжия за Украйна против възходящите рецензии, че неговото държавно управление също по този начин би трябвало да изпрати танкове " Леопард " и бойни машини на пехотата (БМП) " Мардер " в поддръжка на Киев, съобщи news.bg.

Берлин е доставил 10 гаубици, 24 противовъздушни установки " Гепард " и разнообразни по-леки оръжия, съгласно държавен лист.

" Може да се каже, че самите оръжия, които Германия в този момент е предоставила на Украйна, са решаващи за развиването на спора в Източна Украйна и те също са създали разликата в борбата ", сподели Шолц.

Канцлерът добави, че Германия скоро ще достави на Украйна и противоракетната система " ИРИС-Т ", която е " съвременно съоръжение, което даже Бундесверът не употребява ".

Но Шолц още веднъж изключи доставките на танкове и бойни машини на пехотата за Украйна, настоявайки, че сходни стъпки би трябвало да бъдат съгласувани сред съдружниците и че никоя друга страна не изпраща западни бойни танкове в Украйна.

" Остава позицията на цялото немско държавно управление - всички негови членове и партиите, които го поддържат - че няма да има немски едностранни дейности ", сподели той.

Външният министър на Германия Аналена Бербок от партията на Зелените прикани в сряда Германия и други съдружници да не отсрочват повече решението си за изпращане на танкове в Украйна.

" Що се отнася до актуалните бойни танкове, решенията могат да се вземат единствено взаимно, в коалиция и на интернационално равнище ", сподели Бербок пред вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. " Но в решителната фаза, в която се намира Украйна сега, не мисля, че това е решение, което би трябвало да се отсрочва дълго. "

Запитан за диалога си с Путин във вторник, Шолц сподели, че не е останал с усещането, че последните военни провали са трансформирали отношението на съветския водач.

" За страдание, не мога да Ви кажа, че в този момент (от страната на Путин) осъзнаха, че е било неточност да се стартира тази война. Нито има индикации, че там се появяват нови настройки ", сподели канцлерът, като в същото време акцентира, че е значимо да се водят сходни диалози.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР