Германски водолази, които събирали изоставени рибарски мрежи в Балтийско море,

...
Германски водолази, които събирали изоставени рибарски мрежи в Балтийско море,
Коментари Харесай

Водолази откриха кодираща машина „Енигма“ на дъното на Балтийско море

Германски водолази, които събирали изоставени риболовен мрежи в Балтийско море, откриха кодираща машина „ Енигма “ от Втората международна война, съобщи Ройтерс.

Нацистката войска употребила „ Енигма “ с цел да изпраща криптирани известия по време на войната. Британски криптографи, обаче, съумяват да разбият кода и това оказва помощ на съюзническите сили във водната борба за надзор над Адриатическия океан.

Разбиването на кода „ Енигма “ е поверено на Алън Тюринг и неговия екип в Блечли парк. Смята се, че тяхното достижение съумява да редуцира войната с няколко години и да избави живота на десетки хиляди хора.

Снимка: Reuters

Водолазите в началото не разбрали на какво са се натъкнали и помислили, че това е остаряла пишеща машина. По-късно обаче откриват, че находката е доста по-ценна.

Подводният археолог Флориан Хюбер споделя, че това несъмнено е най-уникалното изобретение от всичките му водолазни години. „ Никога не съм предполагал, че един ден ще намеря една от именитите машини „ Енигма “, споделя той.

Снимка: Reuters

Кодиращата машина е извънредно скъпа, тъй като преди Германия да капитулира през май 1945 година екипажите на към 50 подводници получават заповед да изоставят плавателните съдове в залива Гелтинг край датската граница. Тогава било разпоредено на бойците да унищожат кодиращите машини.

В целия свят има останали доста малко бройки от машината „ Енигма “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР